Rašid mora da plati 150 hiljada eura poreza

Nakon pune dvije i po godine od kada je zvanično postao vlasnik pet hektara na Košljunu, palestinski biznismen, za kojim je raspisana međunarodna potjernica, podnio poresku prijavu
5619 pregleda 3 komentar(a)
Gomilaju se gubici za zemlju na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Gomilaju se gubici za zemlju na Košljunu, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva obračunala je kompaniji „Budva Heights“, palestinskog biznismena Muhameda Borhana Rašida, da na ime poreza na nepokretnost uplati 150 hiljada eura, jer ta firma tek dvije godine nakon što su kupili pet hektara na Košljunu, podnijela poresku prijavu.

Rašidova kompanija godinama Opštini nije dostavila poreske prijave, a Uprava nije imala u evidenciji da se ona uknjižila na atraktivni zemljišni kompleks na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun.

Da će poreska prijava napokon stići i do lokalne uprave i prekinuti se višegodišnje izbjegavanje poreskih obaveza, bilo je jasno nakon što je početkom maja „Budva Heights“, koja se do skoro zvala „Monte mena investments“, podnijela Poreskoj upravi Crne Gore finansijske izvještaje o poslovanju za proteklih osam godina, po kojima je gubitak dostigao čak 2,6 miliona eura, a vrijednost imovine se prepolovila.

“Poreskoj upravi dostavljeni su finansijski iskazi o poslovanju u periodu do 2011. do 2018, jer “Budva Heights” to do sada nije činila, iako je svih prethodnih godina što formalno, što neformalno, bila vlasnik zemljišnog kompleksa.

Nekadašnji savjetnik palestinskog lidera Jasera Arafata, Rašid od aprila nije više ni stoodstotni vlasnik firme “Budva Heights”, već samo četvrtine, a preostali dio se vodi na ofšor firmu “Saint George company”. U finansijskom iskazu za 2018. vrijednost zemlje na Košljunu procijenjena je na 19,7 miliona eura, što je za čak 12 miliona eura manje nego što je to bilo 2017, ili čak za 20 miliona eura manje nego u finansijskom iskazu za 2011.

Prošle godine firma je poslovala u minusu samo 2,6 miliona eura, ali se gubitak kompanije iz godine u godinu povećavao i sada iznosi 2.625.525 eura. Firma nije imala prihode, već su rashodi iznosili samo 2.600 eura. Dugoročne kreditne obaveze firme su 25,9 miliona eura.

Rašid je osnovao firmu u Crnoj Gori prije 12 godina, koja je tri puta mijenjala ime. Porvobitno se zvala “Pioneer investments”, da bi se potom preimenovala u “Monte mena investments”, a od početka aprila, ulaskom ofšor kompanije, iza koje su sakriveni vlasnici, dobila je i novo ime. Spekuliše se da bi iza ove firme mogli stajati pripadnici budvanske kriminalne grupe.

Mjesto izvršnog direktora, kako piše u Centralnom registru, zadržao je Majed Shqirat.

Rašidova firma “Monte Mena investments“ uknjižila se na zemlju na Košljunu u januaru 2017, iako je zemlju trgovala još davne 2007. za 20 miliona. Riječ je o zemljišnom kompleksu koji se graniči sa parcelom od dva hektara podgoričke kompanije “Global Montenegro”, vlasništvo predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Rašid je te 2007. odlučio da investira u Crnoj Gori, pa je nakon trgovine zemljišnog kompleksa u podnožju Košljuna, kupio i za nevjerovatnih 42 miliona eura, preko svoje firme “Monte mena“ 66 hiljada kvadrata, nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci, nadomak Reževića.

Međutim, iako je na zemljišnom kompleksu na pjeni od mora bila najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo. Zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, Hipo alpe adria development banka je prodala Skočiđevojku za 7,2 miliona eura austrijskoj Meinl banci AG. Opština Budva tada se uspjela naplatiti i za poreski dug, koji je premašio pola miliona eura

Za Rašidom, dok je po Crnoj Gori važio za najprimamljivijeg investitora te kupovao zemlju po metropoli turizma, bila je raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije Asošijetid pres, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. godine osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za pronevjeru 33,5 miliona dolara iz palestinskog investicionog fonda.

Zbog trgovine na Košljunu Katnić pritvorio funkcionere

Još jedna trgovina Rašida u Budvi neslavno se završila. To je kupovina 27 hiljada kvadrata zemlje od firme “SP Luna”, Budvanina Vida Rađenovića. Rađenović je te 2007. prethodno na tenderu od Opštine kupio zemljišni kompleks za milion i po eura, zahvaljujući kreditu Prve banke, za koji mu je garantovala Opština da bi istu zemlju, par mjeseci kasnije, preprodao Rašidovoj firmi “Peeonir investment” za čak 11,1 milion eura. Navodno je Rašid dao samo par miliona eura kapare, ali ostatak novca nije, tako da se nikada njegova firma nije uknjižila na zemlju. Zemljišni kompleks je Prva banka preuzela na sebe zbog nevraćenog kredita SP Lune”, ostavljajući im im samo nekih 3.000 kvadrata.

Kupoprodaja opštinske zemlje procesuirana je pred Specijalnim tužilaštvom u okviru korupcionaške afere “Košljun”.

Bonus video: