Ko ne vrati kusur "u cent", kazna do 2.000 eura

Vlada na sjednici 4. jula usvojila predložene izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača
8434 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zakonski osnov na bazi kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena ne postoji, ali će predložene izmjene Zakona o zaštiti potrošača donijeti novine u tom smislu, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave su kazali da su dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u trgovini, iako ne tako često.

“Žalbe su podnosili domaći potrošači. Međutim, ne postoji zakonski osnov na osnovu kojeg bi Tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave.

Predložene izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača, kako tvrde u Upravi, donijeće određene novinu u tom smislu.

“Predloženim izmjenama i dopunama, koje je Vlada usvojila na sjednici 4. jula, propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima”, rekli su iz Uprave.

Nadležni inspektor će rešenjem narediti trgovcu otklanjanje utvrđene nepravilnosti i odrediti rok za to, ako u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da trgovac potrošaču, uz račun za kupljenu robu, nije vratio razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Novčanom kaznom od 300 eura do dvije hiljade eura kazniće se za prekršaj kompanija – trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati tu razliku. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorna osoba u kompaniji novčanom kaznom od 50 eura do 200 eura, a preduzetnik kaznom od 150 eura do 400 eura”, precizira se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da do sada nijesu imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci i da o tome govore otvoreno.

“Sigurni smo da će se stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača stanje promijeniti na bolje”, smatraju u Upravi.

Iz Uprave su kazali da će se, kada su u pitanju trgovci, striktnom primjenom novog zakonskog rešenja brzo promijeniti njihove dosadašnje loše navike, pa će potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, vraćati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Sa druge strane, potrošači će, uz pomoć medija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu prava potrošača, vrlo brzo promijeniti dosadašnje navike i početi da traže od trgovca da im vrati kusur u svim apoenima”, zaključuje se u saopštenju.