Pejoviću stopirani radovi na "Budvi"

Glavna budvanska arhitektica odbila zahtjev nikšićke kompanije „Uniprom hoteli“ da zastakli i izgradi kosi krov na otvorenom bazenu na zapadnom krilu hotela na gradskom šetalištu
12525 pregleda 8 komentar(a)
Planirani izgled iz idejnog rješenja
Planirani izgled iz idejnog rješenja

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić odbila je da izda saglasnost na idejno rješenje rekonstrukcije hotela „Budva“, kojim je nikšićka kompanija „Uniprom hoteli“, biznismena Veselina Pejovića, namjeravala da zastakli i izgradi kosi krov na otvorenom bazenu na zapadnom krilu hotela „Budva“ na gradskom šetalištu.

Zapadno krilo hotela dograđeno je prije par mjeseci, za šta kompanija nije imala dozvolu, a Urbanističko-građevinska inspekcija donijela je rješenje o rušenju i u toku je upravni postupak.

Samardžićka je, razmatrajući zahtjev, prvo tražila od investitora da izvrši dopunu tehničke dokumentacije i, nakon što „Uniprom hoteli“ nije izmijenio idejno rješenje po primjedbama koje je dala glavna arhitektica, zahtjev je odbijen.

„Glavni gradski arhitekta je mišljenja da objekat nije oblikovno koncipiran u skladu sa smjernicama DUP „Budva centar“, te smatra da se nijesu stekli uslovi za davanje saglasnosti na predloženo idejno rješenje rekonstrukcije postojećeg hotela“, navodi se u odluci Samardžićke.

Kako piše u osporenom idejnom rješenju, u koje su „Vijesti“ imale uvid, riječ je o projektu zastakljivanja otvorenog bazena na prvom spratu zapadnog krila.

Gradnja na zapadnom krilu hotela izazvala je revolt vladajućih partija u Budvi - Demokratske Crne Gore i Crnogorske, čiji su lideri Dragan Krapović i Vladimir Bulatović prije mjesec i po pozvali premijera Duška Markovića da smijeni ministra održivog razvoja Pavla Radulovića jer nije bio sposoban da spriječi divlju gradnju u samom srcu Budve i poruši krilo hotela „Budva“.

Krapović je tada kazao da dogradnja „Budve“ najbolje ilustruje ponašanje i ophođenje države prema jednom od najvrednijih resursa - prostoru, te da ponašanje državnih službi „vrijeđa dostojanstvo i inteligenciju svih građana“, dok je Bulatović ocijenio „da je na sceni flagrantno kršenje svih zakona“.

Pejović, inače vlasnik podgoričkog KAP-a, je sa druge strane tada kazao da je bio primoran da izgradi taj dio hotela i to po nalogu stručnjaka statičara, jer je to bilo jedino rješenje kako bi se spriječilo dalje urušavanje „Budve“, nastalo usljed gradnje susjednih solitera.

Ministar Radulović pojasnio je da urbanističko-građevinska inspekcija prvo zabranila, a potom donijela i rješenje o rušenju zapadnog krila hotela, te da je investitor podnio žalbu na rješenje inspekcije i da je u toku upravni postupak.

“Živimo u jednoj civilizovanoj zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ne možemo baš tako da rušimo objekte, mora se sprovesti upravni postupak“, kazao je tada ministar „ Vijestima“.

Krapović: Vuksanoviću krivična prijava ako odobri divlju gradnju

Krapović je juče kazao „Vijestima“ da je “kristalno jasno da je u pitanju divlja gradnja, nakon što je glavna arhitektica odbila da da saglasnost na već divlje sagrađeno na terenu”.

“Po mojoj procjeni, uslijediće žalba glavnom državnom arhitekti, koji će u drugom stepenu to odobriti. Nakon što to gospodin Dušan Vuksanović uradi, uslijediće krivična prijava koju ću podnijeti protiv njega. Neću dozvoliti da se početna i već na terenu sprovedena nezakonita zamisao dovede do kraja tako da volšebno bude lagalizovano divljanje na budvanskom šetalištu“, kazao je Krapović.

On je upitao ministra Radulovića da li je gotov upravni postupak vezan za inspecijski nadzor divlje gradnje na hotelu “Budva” i da li želi da obavijesti javnost o ishodu.

Vuksanović je ranije tražio od Opštine da se izjasne za davanje saglasnosti na idejno rješenje novog hotela „Kraljičina plaža” sa depadansima, koji je Opština od početka osporavala. Vuksanović je takođe potvrdio rješenje budvanske glavne arhitektice, pa će turska kompanija „Mia investments“ morati da izmijeni izgled hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“, a idejno rješenje će morati da uradi i podgorička kompanija „Spencer & Hill“, nekadašnjeg košarkaša Nikole Pekovića, budućeg hotela i depadansa sa apartmanima za tržište koje nemjerava da gradi u okviru hotelskog kompleksa „Mediteran“.

Bonus video: