Statisova banka kupovala akcije Budvanske i Svetog Stefana

Universal Capital banka za skrivenog klijenta trgovala akcije na berzi
2540 pregleda 4 komentar(a)
Petros Statis, Foto: Boris Pejović
Petros Statis, Foto: Boris Pejović

Universal Capital banka, u vlasništvu biznismenama Petrosa Statisa, sa skrivenog kastodi računa kupovala je juče za nepoznatog klijenta na Montenegroberzi akcije nove firme „Sveti Stefan hoteli“, kao i najveći dio prometovanih akcija, na slobodnom dijelu tržišta, HG „Budvanska rivijera“.

Prodato je ukupno 5.040 akcija „Sveti Stefan hotela“ po cijeni od tri eura ili za ukupno 15,120 eura. Akcijama „Budvanske rivijere“ trgovalo se za ukupno 23.435 eura, a prodato je 3.927 akcija po prosječnoj cijeni od 5.967 eura. Ova prosječna cijena bila je za 1,15 odsto viša u odnosu na prethodni dan trgovine.

Do aktivnije trgovine na tržištu kapitala ovim hartijama dolazi nakon što je prije nekoliko dana završeno restrukturiranje “Budvanske rivijere” uoči predstojećeg oglašavanja državnog tendera, budući da Vlada planirala ove godine da proda tu državnu kompaniju.

Poslije sprovedene korporativne aktivnosti ukupna kapitalna vrijednost HG “Budvanska rivijera” iznosi 55,04 miliona, ukupan broj akcija je 8.110.763, a nominalna vrijednost po akciji je 6,786 eura. Ukupna kapitalna vrijednost “Sveti Stefan hotela” iznosi 25,85 miliona ili 8.110.763 akcija, nominalne vrijednosti 3,187 eura.

Realna vrijednost obje kompanije nakon prošlogodišnje procjene mnogo je veća.

Procijenjena vrijednost za hotelske kompleks Sveti Stefan i Miločer, sa zemljištem, bila je oko 60,64 miliona eura. Oni su od januara 2007. pod višedecenijskim zakupom Statisove firme „Adriatic Properties“.

Vrijednost preostalog dijela “Budvanske rivijere” iznosi oko 148,7 miliona eura, a za njenu privatizaciju je zainteresovan Kostić.

Bonus video: