Mreža firmi ostala dužna milion eura

Opština ne može da naplati dug na ime poreza na nepokretnost četiri firme koje kontroliše Olivera Ilinčić, nekadašnje savjetnice šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića
6528 pregleda 3 komentar(a)
Uzalud stavljane hipoteke: Panorama Lučica, Foto: Vuk Lajović
Uzalud stavljane hipoteke: Panorama Lučica, Foto: Vuk Lajović

Opštini Budva praktično su vezane ruke da naplati oko milion eura na ime poreza na nepokretnost, koliko iznosi dug četiri firme koje kontroliše Olivera Ilinčić, nekadašnja savjetnica šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Firme koje su gazdovale sa oko 50 hiljada kvadrata zemlje od Lučica do Budve, ne izmiruju dugovanja, a Opštini i pored toga što je gotovo na svim parcelama upisala hipoteke, to ne daje puno nade da će dug izmiriti, jer iako je primijenila sve zakonske mjere, novca na računu tih firmi nema.

Najveći dužnik, oko pola miliona eura duguje budvanska firma “Property investments”. Osnivači ove firme, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, “sakriveni” su iza firme “Blunt internacional” sa Britanskih Djevičanska ostrva, a izvršni direktor je Katarina Radišević.

Opština je stavila „šapu“ i na imovinu budvanske firme „Good location properties“, koja na periferiji Budve, na lokalitetu Velje ploče u vlasništvu ima ogromni zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata. Tu firmu je osnovala istoimena kompanija sa Floride dok je izvršna direktorka Tamara Radišević. Poreski dug je premašio 260 hiljada eura i nikako da bude naplaćen. Mediji su ranije ovu firmu povezivali sa Ilinčićevom, jer se pred sudom vodio milionski vrijedan sudski spor sa lokalnim partnerima, koji su zajedno od staromještana trgovali kompleks od 55 hiljade kvadrata. Nakon razlaza i sudskog poravnanja, “Good locations” je pripalo 35 hiljada kvadrata.

Opština je hipoteku stavila i na dvije atraktivne parcele na samoj Bečićkoj plaži, koje su u vlasništvu firme „Fifth avenu“, koju je osnovala firma „Fifth avenu investments limited“ iz Velike Britanije. Riječ je o parcelama od hiljadu kvadrata između Svetog Tome i hotela „Splendid“, kao i stotinjak metara udaljenoj kod hotela „Naftagas“ od 2.500 kvadrata. Firmi je blokirana i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran „Golubinj“. Poreski dug je premašio 120 hiljada eura iako je imala hipoteku i na zemlju od devet hiljada kvadrata u Lučicama, koja je bila u vlasništvu četvrte firme, povezane sa Ilinčić- Marović, “Adristic investments”, poreski dug od 120 hiljada eura je ostao neizmiren, iako je prije godinu i po banka zemlju prodala na javnoj aukciji HTP „Vila Oliva“.

Imovinu preostale tri firme, sve zemljišne komplekse prije godinu je blokiralo Specijalno tužilaštvo u okviru istrage koju je vodilo protiv Ilinčićeve, a protiv koje nedavno i podiglo optužnicu zbog prevare.

Poreski dug jednak je dugu koji Svetozar Marović ima prema Opštini. Marović nije vratio novčanu kaznu koju mu je odredio Viši sud, a na osnovu priznanja, koje je dao pred Specijalnim tužilaštvom i zaključio sporazum o priznanju krivice.

Iako je Opština pokušala da naplati milionski dug Marovića, time što je pokrenula postupak prodaje imovine na Jazu i Krimovici, kojom je garantovao da će ispoštovati kaznu na koju se obavezao, Marovićev tim advokata oborio je rješenja javnih izvršitelja.

Marović se nalazi u Beogradu, a ostalo mu je da odrobija i četiri godine zatvorske kazne.

Mujović: Marović i Ilinčićeva htjeli jedno drugo da likvidiraju

Podgoričanin Veselin Mujović je prije tri godine ispričao da je pokušavao da između Marovića i Ilinčićeve riješi spor “težak” 12 miliona eura, u vezi sa zemljišnom parcelom u Bečićima. Mujoviću se sudi jer je prevario Marovića i uzeo mu novac kako bi pomogao funkcioneru DPS u istragama koje je vodilo Specijalno tužilaštvo.

“Imao sam punomoćje od Olivere Ilinčić da riješim spor koji je imala sa Marovićem. Tim povodom sam dva puta boravio u Parizu i saznao za brojne nezakonitosti koje su se ticale finansijskih malverzacija vrijednih 400 miliona eura. Kada su Marovići za to saznali, čuo sam da je Đorđina Marović rekla da sam ubačeni element premijera Mila Đukanovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako bi uhapsili članove porodice Marović. Ja sam osoba koja je Maroviću zakazala sastanak sa tužiocem Katnićem i znam da se prilikom tih razgovora on saglasio da prizna krivicu, odleži pet godina zatvora i vrati osam miliona eura”, kazao je Mujović juče na sudu.

Kazao je da je Marovića i Oliveru Ilinčić prijavio tužilaštvu onog trenutka kada je shvatio da ga lažu: “I kada sam shvatio da oboje razmišljaju da angažuju ljude da likvidiraju suprotnu stranu”, kazao je Mujović.

Bonus video: