Ustavni neće o OIE, jer je Vlada promijenila uredbu

U obrazloženju navedeno da je Miličković pokrenuo inicijativu nakon prestanka važenja uredbe, iako je to uradio dva mjeseca ranije
1384 pregleda 2 komentar(a)
Greška ili je Ustavni sud obmanut: Ostaju stavke na računu, Foto: Luka Zeković
Greška ili je Ustavni sud obmanut: Ostaju stavke na računu, Foto: Luka Zeković

Ustavni sud je obavijestio manjinskog akcionara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića da je odbacio njegovu inicijativu od 5. aprila za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o naknadi za podsticaje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (OIE), napominjući da je uredba na koju se žali prestala da važi donošenjem nove uredbe koja je na snazi od 1. juna ove godine.

Stavka za OIE, odnosno sada dvije, nalaze se na računima svih potrošača. Vlada je više formalno promijenila uredbu nakon Miličkovićeve inicijative, čime je onemogućila ocjenu njene ustavnosti. Ustavni sud u obrazloženju navodi da je “osporena Uredba prestala da važi prije pokretanja postupka za ocjenu njene ustavnosti i zakonitosti pred ovim sudom”, to je međutim velika greška jer je Miličković inicijativu predao 5. aprila, a osporena uredba je prestala da važi 1. juna.

On je za “Vijesti” kazao da je njegova inicijativa “za ukidanje reketaške Uredbe i zločinačkih članova 23 i 24 Zakona o energetici” u Ustavnom sudu zavedene 5. aprila ove godine, a da je Vlada “brže -bolje ukinula obavezu da građani preko računa za struju plaćaju reket familiji Đukanović kršten kao OiE1 već ga prebacila na teret budžeta”.

“Drugim riječima građani će reket ubuduće plaćati iz drugog džepa kao poreski obveznici, pa je Ustavni Sud obmanut od Vlade Duška Markovića odbio da se izjasni o predloženoj inicijativi, a morao je, i ukine lupešku Uredbu o tzv.podsticaju proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora, koja je u suštini ostala ista. Ta egzibicija Vlade je obmanula sudije Ustavnog suda, koji navodno neće da raspravljaju, a morali su, jer je inicijativa pokrenuta prije ukidanja stare uredbe, a što ustavni sud, plašim se, namjerno pogrešno tumači”, dodao je Miličković.

Bonus video: