KOMPANIJA ŠEFA DRŽAVE I DALJE NA CRNOJ LISTI

Đukanović duguje 110.000 eura Opštini Budva

Đukanovićeva kompanija vlasnik je atraktivnog zemljišnog kompleksa od dva hektara u podnožju brda Košljun na samom ulazu u Budvu, ali godinama je prepoznata kao neredovni platiša poreskih obaveza
9870 pregleda 17 komentar(a)
Brdo Košljun na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović
Brdo Košljun na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović

Podgorička kompanija „Global Montenegro“, šefa države Mila Đukanovića i dalje je na listi poreskih dužnika - obaveza prema Opštini Budva sada je sa kamatama dostigla 110.000 eura. Novca očigledno nema na računu partnerske firme Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, da se porez na nepokretnost izmiri i da se kompanija nakon pune decenije, nađe na bijeloj listi poreskih platiša.

Đukanovićeva kompanija vlasnik je atraktivnog zemljišnog kompleksa od dva hektara u podnožju brda Košljun na samom ulazu u Budvu, ali godinama je prepoznata kao neredovni platiša poreskih obaveza.

Uprava je početkom februara blokirala račun „Global Montenegra“, kada je prinudno naplaćeno oko 200.000 eura poreskog duga, ali od tada lokalna uprava se ne može namiriti, a kamate rastu.

I dalje je na Đukanovićevoj zemlji hipoteka Opštine na iznos od 92.861,11 eura, kao jedna od garancija da će dugovanje ipak biti izmireno.

“Global Montenegro” ne može se pohvaliti poslovanjem, jer je firma prošlu godinu, kako je naznačeno u finansijskom iskazu dostavljenom Poreskoj upravi, poslovala prošle godine sa gubitkom od čak 247.000 eura. Ukupni gubitka firme, koji je akumuliran godinama unazad, dostigao je 3,9 miliona eura, a vrijednost imovine je svega tri miliona eura.

Lider DPS-a je sa svojim kumom Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice Rucović. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je uzet 14. februrara 2008. od pogoričke “Hypo Alpe Adria” banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premješten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Developmenta”, Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta „osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu „Global Montenegra“.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca ‘Heta Asset Resolutiona’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu „Global Montenegra“. Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410 eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidneciji, 24. oktobra 2010.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio milion eura najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas nije pronašao kupca, i zemlja je i dalje utrina.

Ipak, riječ je o atraktivnom placu, ako se zna da je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od nekih 40 vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27.000 kvadrata.

Javni izvršitelji prodaju udio Vuka Rajkovića

Udio Vuka Rajkovića u firmi „Global Montenegro“ kako i dalje stoji u Centralnom registru privrednih subjekat je na prodaji. Naime, javni izvršitelji su dva puta donosili rješenja o prodaji udjela Rajkovića.

Rješenja da se izvrši pljenidba, procjena i prodaja udjela Rajkovića, donijela je 8. novembra 2016. javna izvršiteljka Aleksandra Tomković Vukoslavčević. Prije nje, javni izvršitelj je Aleksandar Bošković 9. septembra iste te godine takođe donio rješenje o pljenidbi i prodaji udjela.