Svađe i pritisci zbog podjele 200.000 eura u Montecargu

Izvor “Vijesti” sa sastanka tvrdi da je Adžić upoznao Jovanovića sa pritiscima na njega tokom sindikalnih aktivnosti, ali i da izvršni direktor pritiska pojedine direktore sektora da ispituju radnike koji su se nedavno spontano okupili pred upravnom zgradom
7324 pregleda 4 komentar(a)
“Nisam se tukao samo sam ga najurio”: Grbović, Foto: Savo Prelević
“Nisam se tukao samo sam ga najurio”: Grbović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.08.2019. 14:11h

Odbor direktora državne kompanije za prevoz robe “Montecargo” juče nije potvrdio odluku komisije o dodjeli povlašćenih stambenih kredita. Izjašnjenje je odloženo za septembar zbog nesaglasja u Odboru i odsustva jednog člana. Sjednica je protekla u žučnoj raspravi, a prisustvovao je i predsjednik sindikata Milo Adžić.

Sindikat smatra da se krediti, od kojih se čak 80 odsto ne mora vraćati firmi, dijeli privilegovanim radnicima zbog čega su imali protestno okupljanje ispred upravne zgrade prije dvije sedmice. Adžić je juče upoznao članove Odbora direktora da se vrše pritisci na zaposlene, ali i direktore sektora kako bi se spriječilo protivljenje radnika podjeli 200.000 eura na ovaj način.

Prema nezvaničnim izvorima “Vijesti”, prošle sedmice došlo je do fizičkog obračuna izvršnog direktora Muradifa Grbovića i direktora jednog od sektora. Grbović je to juče na sastanku negirao navodeći da je samo iz kancelarije najurio direktora sektora prevoza Rajka Koprivicu.

Uoči jučerašnje sjednice Odbora direktora predsjednik sindikata Adžić, član Komisije Rajko Maraš i radnik Nešo Otašević razgovarali su sa predsjednikom Odbora Slavenkom Jovanovićem i Grbovićem, kao i još nekoliko članova menadžmenta.

Izvor “Vijesti” sa sastanka tvrdi da je Adžić upoznao Jovanovića sa pritiscima na njega tokom sindikalnih aktivnosti, ali i da izvršni direktor pritiska pojedine direktore sektora da ispituju radnike koji su se nedavno spontano okupili pred upravnom zgradom.

“U saznanju sam da je došlo i do fizičkog kontakta između izvršnog direktora i jednog direktora sektora”, kazao je Adžić Jovanoviću na tom sastanku. Grbović je odgovorio da je to laž i da je direktora sektora samo “najurio” iz kancelarije.

Drugi nezvanični izvor “Vijesti” tvrdi da je do susreta Grbovića i direktora sektora prevoza došlo u prošlu srijedu, a da je nakon verbalnog došlo i do manjeg fizičkog kontakta, te da je iz kancelarije prvi izletio Grbović, a ne direktor sektora.

Koprivica je “Vijestima” negirao da ima veze sa ovim slučajem, a Grbović nije želio da odgovara na pitanja šta je u srijedu konkretno bio predmet spora između njega i direktora sektora za prevoz, te da li je tačno da je među njima najprije došlo do žestokog verbalnog, a potom i manjeg fizičkog obračuna.

Jučerašnjoj sjednici Odbora direktora nije prisustvovao član Dževat Musić, dok predstavnik manjinskih akcionara Veselin Kovač, nije želio da se izjašnjava o odluci za dodjelu stanova, već je bio uzdržan. Kako nije bilo saglasnosti, preostala tri člana: predsjednik Jovanović, Isljam Zejnilović i Ammar Borančić odlučili su da se o raspodjeli kredita izjasne kada odbor bude u punom sastavu na sjednici koja bi trebalo da bude krajem septembra.

Adžić je tražio od Odbora direktora da poništi odluku Stambene komisije o raspodjeli novca u iznosima kredita od 500 do 13.500 eura. On je kazao da ga zbog okupljanja 20-ak nezadovoljnih radnika, pred upravnom zgradom, Grbović pokušava optužiti za nezakoniti štrajk, što sindikalac kategorički negira, a o pritiscima sa kojima je suočen juče je obavijestio članove Odbora.

“U slučaju da Odbor direktora u septembru usvoji ovu odluku, u roku od 15 dana nakon njenog donošenja tražićemo pravdu pred sudovima. Izvršni direktor me optužuje da sam glavni organizotor i odgovaran za okupljanje, te da će preduzeti mjere protiv mene. Tvrdim da nije bio nikakav štrajk, već spontano okupljane nezadovoljnih radnik”, istakao je Adžić.

Radnici Montecarga više od godinu čekaju odluku Ustavnog suda da ocijeni sporni Pravilnik o raspodjeli stambenih sredstava, jer je i prilikom ranijih raspodjela bilo velikog nezadovoljstva.

Polugodišnji minus u poslovanju 591 hiljada eura

Odbor direktora usvojio je juče finansijski izvještaj za period januar-jun 2019. prema kojem je ostvaren gubitak u poslovanju od 591.782 eura. On je za oko 180 hiljada manji u odnosu na uporedni period 2018. Poslovni prihodi, između dva uporedna perioda, porasli su 3,04 miliona na 3,21 milion eura, a poslovni rashodi su povećani sa 3,75 miliona na 4,04 miliona eura. Iako je iz osnovne djelatnosti Montecarga polugodišnji gubitak od 833.568 eura bio veći od prošlogodišnjeg kada je iznosio 704.942 eura, zbog ostvarenog prihoda iz ostalih aktivnosti od 276 hiljada, ukupan šestomjesečni gubitak bio je manji nego lani. Odbor direktora usvojio je odluku da se, kao što je to ranije bio slučaj, 3.000 eura izdvoji za kupovinu knjiga djeci radnika Montecarga u pojedinačnim iznosima od po 50 eura.

Bonus video: