Duško Knežević pokrenuo arbitražni postupak protiv Crne Gore

"Potvrđujemo i posebno naglašavamo da ćemo naplate od štete koje budemo ostvarili iz postupka arbitraže uložiti u Crnu Goru, te da na bilo koji način nećemo postupati suprotno interesima građana"
19109 pregleda 28 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.08.2019. 12:34h

Atlas grupa i njen predsjednik Duško Knežević pokrenuli su arbitražni postupak protiv Crne Gore u vrijednosti od 500 miliona eura.

"Atlas grupa i njen predsjednik dr Duško Knežević, nakon konsultacija sa međunarodnim partnerima, važnim klijentima banaka i timom vodećih advokata iz Velike Britanije i regiona, pokrenuli su arbitražni postupak protiv države Crne Gore, u vrijednosti od 500 miliona eura. Formalno je započeta procedura za arbitražu tako što smo pozvali Vladu na poravnjanje i nadoknadu štete koja iznosi 500 miliona eura. Pretrpjeli smo ne samo direktnu, već i međunarodnu štetu usljed narušavanja reputacionog rizika, kako Atlas grupe, tako i dr Duška Kneževića lično", saopšteno je iz Atlas grupe.

Dodaju da je arbitražni postupak pokrenut u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama države Crne Gore u pogledu zaštite stranih investicija.

"Partneri Atlas grupe, klijenti i povjerioci banaka u stečaju i Atlas grupe su aktivno podržali ovakvu inicijativu. To vide kao način da dobiju adekvatnu kompenzaciju za svoje gubitke, nastale usled nezakonitog uvođenja stečaja. U tom smislu britanski advokati g. Kneževića i oštećenih kompanija iz Atlas grupe su dostavili pismo obavještenja Vladi Crne Gore, sa detaljno objašnjenim okolnostima i postupcima državnih organa Crne Gore za koje oni smatraju da su nezakoniti ili predstavljaju nejednak tretman investitora. Ovo se posebno odnosi na procese koji se sprovode u slučajevima Kaspija, stečajevima Atlas banke, IBM banke i kompanije Meljine Kompleks, kao i neriješenih krivičnih prijava protiv predsjednika Đukanovića, guvernera Žugića i drugih. I pored uredno podnijetih tužbi i krivičnih prijava, niti jedno rešenje još nije donijeto od strane sudova vezano za stečajeve banaka. Isto važi za tužilaštavo u vezi krivičnih prijava, iako je prošlo više od šest mjeseci. Dužni su u svim postupcima da hitno postupaju, što jasno govori o nepostojanju pravne zaštite. Takođe, niti jedan postupak protiv g. Kneževića i zaposlenih u Atlas grupi nije dobio bilo kakav pravnosnažni epilog, niti je on na pomolu iako je prošlo već skoro godinu od početka istrage", kazali su iz Atlas grupe.

Saopštili su da Knežević do poslednjih događaja "nije imao nikada bilo kakvu krivičnu prijavu, niti je vođen postupak protiv njega, nikada nije osuđivan, tako da su aktivnosti državnih organa Crne Gore u velikoj mjeri uticale na njegov ugled i mogućnost obavljanja poslovnih aktivnosti."

"G. Knežević je u proteklom periodu aktivno doprinosio evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore i integracijama koje su u toku. Atlas grupa, kao jedna od vodećih kompanija iz regiona jugoistočne Evrope, stekla je veliki međunarodni ugled i prepoznata je kao pouzdan partner u poslovanju od strane kompanija iz svih djelova svijeta. Nažalost, Atlas grupa je postala je predmet protivpravnog delovanja državnih organa Crne Gore, koji su pod velikim političkim pritiskom onemogućili ovoj kompaniji i njenim povezanim licima, Atlas banci, IBM banci i Meljine kompleksu da posluju i doprinesu ekonomskom razvoju Crne Gore i svih njenih građana. Na taj način ostvaren je ogromni negativan ekonomski efekat na ekonomiju Crne Gore, perspektivu stranih ulaganja i razvoja. Više od 600 ljudi, građana Crne Gore, ostalo je bez posla i prihoda. Atlas grupa uložila je značajna sredstva u Crnu Goru u prethodnim godinama, u vidu investicija u veliki broj projekata, osnovala je Univerzitet Mediteran, Montenegroberzu i na aktivan način doprinijela evropskom putu Crne Gore kroz društveno angažovan pristup".

Atlas grupa je kazala da "u slučaju da se arbitražni postupak okonča pozitivnom odlukom u našu korist, u šta čvrsto vjerujemo, stvoriće se ogroman finansijski izdatak za budžet Crne Gore i sve poreske obveznike."

"To posebno ima težinu ako se uzme u obzir činjenica da je država Crna Gora već prezadužena. Potvrđujemo i posebno naglašavamo da ćemo naplate od štete koje budemo ostvarili iz postupka arbitraže uložiti u Crnu Goru, te da na bilo koji način nećemo postupati suprotno interesima građana. Oni svakako nijesu krivi za postupke političke elite i njihovo protivpravno djelovanje. Značajan dio sredstava će biti takođe namijenjen za namirenje štete koje su pretrpjeli naši poslovni partneri i klijenti banaka. U ovom trenutku smo u pregovorima sa uglednom investicionom kućom koja je iskazala interes da preuzme cjelokupan postupak protiv države Crne Gore po osnovu ove arbitraže. Atlas grupa ovom prilikom poziva državu Crnu Goru da nadoknadi štetu koju je svojim postupanjem nanijela g. Kneževiću, kompanijama članicama Atlas grupe i povjeriocima banaka u stečaju i Atlas grupe. Pozivamo državu da primijeni sve preporuke Evropske komisije u cilju jačanja pravne sigurnosti za strane ulagače i institucija u Crnoj Gori. Pozivamo još jednom predstavnike vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa neosnovanim napadima na g. Kneževića, zaposlene u Atlas grupi, pravne zastupnike g. Kneževića i Atlas grupe i kompanije iz sastava Atlas grupe, kao i da što hitnije, u najboljem interesu građana Crne Gore, sjednu za pregovarački sto radi nalaženja najoptimalnijeg rješenja za obje strane i prevazilaženje posljedica arbitražnog postupka", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: