MORT od boravišne takse očekuje više od devet miliona

Davidović kaže da je postignut značajan napredak u naplati boravišne takse u prethodne dvije godine
1872 pregleda 1 komentar(a)
Neprijavljivanje gostiju može uticati na imidž destinacije: Ilustracija, Foto: Betaphoto
Neprijavljivanje gostiju može uticati na imidž destinacije: Ilustracija, Foto: Betaphoto

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) procijenilo je da će u ovoj godini po osnovu boravišne takse biti naplaćeno više od devet miliona eura što je za 40 odsto više nego 2017. godine kada je naplaćeno 6,8 miliona eura.

“Boravišna taksa je u ovom trenutku naplaćena u iznosu većem za 1,12 miliona u odnosu na prošlu godinu, ili preko 20 odsto više.To je podatak koji potvrđuje da se snažno ušlo u sivu zonu u proteklom periodu, jer iznos koji će ukupno biti naplaćen ove godine od preko devet miliona eura će biti oko 40 odsto veći nego prije dvije godine. Povećana svijest, snažnija koordinacija, preuzimanje odgovornosti i kontinuiran rad će, uvjeren sam, dati još bolje rezultate u narednom periodu”, kazao je za “Vijesti” državni sekretar MORT-a Damir Davidović.

On je kazao da kada je riječ o sektoru turizma siva zona postoji u neregistrovanom pružanju usluga smještaja, što povlači u najvećem broju slučajeva i neregistrovanje gostiju, pružanje agencijskih usluga bez adekvatnog odobrenja za rad, organizovanje izleta, pružanje usluga vodiča...

“Ono što je najznačajniji segment je pitanje neregistrovanog privatnog smještaja i neprijavljivanje gostiju imajući u vidu da osim što se na taj način gube značajni prihodi budžeta na državnom i lokalnom niovu, to negativno utiče i na imidž destinacije i otežava standardizaciju pružanja ove vrste usluga. Ovo tim prije, imajući u vidu da su turisti, posebno sa najrazvijenijih emitivnih tržišta sve zahtjevniji i da negativna iskustva koja se lako prenose društvenim mrežama ili medijima mogu značajno negativno uticati na imidž destinacije”, kazao je Davidović.

On je rekao da je teško napraviti preciznu procjenu koliko se zbog prisustva sive ekonomije gubi novca u turizmu, te da je pretpostavka ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim državama gdje je turizam značajna privredna grana da je do 30 odsto ukupnih prihoda destinacije u sivoj zoni.

“Ono što je važno da se ne gubi samo novac, već se ugrožava ukupna percepcija destinacije i njen imidž kao sređenog i bezbjednog mjesta za odmor. Neevidentiranje gostiju i prometa spušta i parametre na osnovu kojih se priprema sljedeća turistička sezona, čak može pogrešno usmjeriti i promotivne aktivnosti. Novac koji gubi državni i lokalni budžet je značajan, a neuplaćivanjem boravišne takse, koja se turistima naplati, negativno utiče na promociju destinacije s obzirom na to da je to novac koji prevashodno treba da se troše u tu svrhu. Slabija promocija može uticati na popunjenost naredne godine, a to je negativno i za davaoca smještaja i za sve ostale aktere na državnom i loklanom nivou, posebno privredu”, kazao je Davidović.

Davidović je kazao da je u suzbijanju sive ekonomije napravljen značajan pomak u posljednje dvije godine.

“U odnosu na 2017. godinu ove godine vjerujem da ćemo evidentirati više od dva miliona noćenja i gotovo 500.000 turista više. Promet na granicama je u istom periodu povećan, ali govorimo o rastu evidentiranih turista za 25 odsto u dvije godine što pokazuje da smo značajno ušli u sivu zonu. Ima puno aktera na državnom i lokalnom nivou koji treba da odrade svoj dio posla u skladu sa nadležnostima.Tu prevashodno mislim na inspekcijske organe na državnom i lokalnom nivou”, kazao je Davidović.

Važan timski rad lokalnih službi

Davidović je kazao da opštinski sekretarijati i opštinske uprave javnih prihoda zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama treba koordinirano da djeluju.

“Na tome smo puno radili posljednje dvije godine i rezultati koji su postignuti u nekim opštinama su zaista dobri. Tu se posebno ističu u ostvarenom napretku zalivske opštine, dok ove godine registrovanje gostiju i naplata boravišne takse u Ulcinju daje više nego duplo bolje rezultate nego prošle godine. To je i dobar primjer efikasne saradnje lokalne turističke organizacije i kolega iz Uprave policije”, kazao je Davidović.

Prema njegovim riječima Budva ostvaruje za sada dvocifren rast u naplati boravišne takse što je značajno imajući u vidu da je to opština koja čini preko 40 odsto turističkog prometa u Crnoj Gori. Dodaje i da je na Žabljaku evidentan napredak u nekim segmentima i da ove godine ima nekoliko puta više registrovanih izdavaoca smještaja početkom prošle godine. “Istovremeno i aktivnosti Poreske uprave pokazuju rekordne rezultate”, kazao je Davidović.

Bonus video: