USS pisao Vladi da se ukine komisija u "Montekargu"

Unija slobodnih sindikata smatra da je podjela 200.000 eura bila nezakonita i netransparentna
776 pregleda 0 komentar(a)
Novac dobijali i članovi komisije koja je odlučivala, naknadno mijenjani i iznosi: “Montekargo”, Foto: Luka Zeković
Novac dobijali i članovi komisije koja je odlučivala, naknadno mijenjani i iznosi: “Montekargo”, Foto: Luka Zeković

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković i predsjednik Sindikata radnika “Montekarga” Milo Adžić, obratili su se Vladi i Ministarstvu saobraćaja, tražeći da se obustavi raspodjela stambenih kredita u toj kompaniji jer, kako su naveli situacija “može dodatno da eskalira”.

Oni navode i da je od početka Komisija za stambena pitanja “Montekarga” “radila nezakonito i netransparentno”. Kompanija je u februaru ove godine raspisala podjelu 200.000 eura za povlašćene stambene kredite, od čega se vraća oko 20 odsto. Komisija je u julu objavila listu dobitnika. Radnici smatraju da se novac dijeli netransparentno i privilegovanim pojedincima.

“Predsjednica Komisije, na zahtjev člana Komisije Rajka Maraša nije htjela članovima da omogući uvid u podatke sa kojima kompanija raspolaže o ranijim dodjelama stanova i stambenih kredita zaposlenima, a koji su morali biti od presudne važnosti prilikom rangiranja. Komisija nije imala jasan kriterijum o načinu utvrđivanja visine sredstava koja se pojedinačno, shodno uslovima iz podnijetih prijava, dodjeljuju zaposlenima, iako je usvajanje tog kriterijuma izričito zahtijevao član Komisije Maraš. Tako da se desila anomalija da prvorangirani na oglasu dobiju značajno manje sredstava od nižerangiranih”, ističe se u pismu Kekovića i Adžića.

Oni tvrde da je predsjednica Komisije nakon utvrđivanja liste samovoljno mijenjala dodijeljene iznose na štetu drugih.

“Jedan od članova Komisije (Mladen Đuretić - prim. aut.) bio je u konfliktu interesa zato što se prijavio na oglas na šta je, uzaludno ukazivano predsjednici Komisije i izvršnom direktoru (Muradifu Grboviću - prim. aut.)”, navedeno je u pismu Vladi.

Keković i Adžić navode da broj od 42 žalbe ukazuje na brojne propuste i ogromno nezadovoljstvo radom Komisije, kao i da Odbor nije razmatrao žalbe jer ih je sama Komisija prethodno ocijenila neosnovanim.

“Molimo vas da snagom vašeg autoriteta utičete na Bord AD “Montekargo” da ne usvoji odluku Komisije, da je raspusti i formira novu, koja će sprovesti ponovni postupak raspodjele. U protivnom, očekivano, treba imati u vidu da će brojni zaposleni svoja prava zaštiti tužbom pred nadležnim sudom, što će kompaniju izložiti velikim i nepotrebnim troškovima sudskog postupka”, naveli su Keković i Adžić.

Kod Ustavnog suda u toku je postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti spornog Pravilnika po kojem je Komisija radila.

Bonus video: