U Pljevljima planirali poslove od milijardu, potrošili oko 30 miliona eura

Opština u prethodnom petogodišnjem periodu nije uradila ni studiju o zdravstvenom stanju građana Pljevalja, iako je njena izrada trebalo da košta oko 10.000 eura
6737 pregleda 14 komentar(a)
Postrojenje jedini veliki završeni projekat, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje jedini veliki završeni projekat, Foto: Goran Malidžan

Skoro nijedan od važnijih projekata iz Strateškog plana razvoja Opštine Pljevlja za period od 2013. do 2018. godine nije realizovan.

Planom koji usvaja lokalni parlament bilo je obuhvaćeno 77 kapitalnih projekata, čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu eura. Od tog iznosa, u proteklom petogodišnjem periodu realizovani su projekti vrijedni tridesetak miliona eura.

Strateški plan predstavlja dugoročni plan razvoja opštine, kojim se bliže definiše razvojna politika i služi kao osnov za donošenje budžeta, ili kandidovanje projekata kod donatora. Donošenje dokumenta je zakonska obaveza lokalne samouprave...

Najvredniji projekat koji je realizovan u proteklih pet godina je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, za šta je utrošeno oko šest miliona eura. Od tog iznosa, 3,5 miliona je grant, a 2,5 miliona kredit koji je Opština podigla kod Evropske investicione banke.

Nije realizovan projekat rekonstrukcije postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi, distributivne mreže i dovodnog cjevovoda od Odžaka do Pljevalja. Za te projekte, koji su jedni od prioritetnih, bilo je planirano petnaestak miliona eura.

Izostala je i izgradnja puta Kosanica-Glibaći–Bobovo, vrijedna 14 miliona eura, zapadne obilaznice oko Pljevalja u dužini oko četiri kilometra.

Nije urađena ni regionalna sanitarna deponija, dugo najavljivana toplifikacija grada, a ni projekat izgradnje druge faze Osnovne škole na Gukama.

Izostala je i realizacija projekta izgradnje zatvorenog i otvorenog gradskog bazena, vrijednog oko 3,5 miliona eura, kao i gradskog klizališta.

Među najvrednijim projektima koji su bili obuhvaćeni strateškim planom razvoja Opštine Pljevllja, a koji nisu realizovani, je izgradnja kraka pruge do Pljevalja. Prema projektu, izgradnja pruge do Bijelog Polja koštala bi oko 741 milion eura.

U prethodnom petogodišnjem periodu nije došlo ni do izgradnje cementare.

Nije realizovan ni projekat rekultivacije deponije Maljevac na kojoj se odlaže pepeo i šljaka iz Termoelektrane Pljevlja, ni jalovišta nekadašnjeg Rudnika Šuplja stijena u Gradcu.

Nijesu realizovani ni projekti odsumporavanja dimnih gasova i tretmana otpadnih voda u TE Pljevlja.

Izostala je i realizacja projekta uređenja gradske pijace, vrijednog četiri miliona eura, a koji je podrazumijevao uklanjanje postojećih privremenih objekata koji su u veoma lošem stanju i izgradnju modernog poslovnog kompleksa sa pratećom infrastrukturom.

Opština u prethodnom petogodišnjem periodu nije uradila ni studiju o zdravstvenom stanju građana Pljevalja, iako je njena izrada trebalo da košta oko 10.000 eura. Projektom je predviđena izrada studije o zdravstvenom stanju Pljevljaka za desetogodišnji period.

Bonus video: