Arapi blokirani zbog duga od osam miliona eura

Prva islamska finansijska institucija stavila hipoteku na imovinu kompanije “Lučice Montenegro” u netaknutoj uvali
10895 pregleda 4 komentar(a)
Panorama Lučice, Foto: Vuk Lajović
Panorama Lučice, Foto: Vuk Lajović

Prva islamska finansijska institucija sa sjedištem u Abu Dabiju - “ADCorp”, stavila je hipoteku na atraktivni zemljišni kompleks od 44.000 kvadrata u uvali Lučice, koji je vlasništvo kompanije "Lučice Montenegro“ iza koje stoje arapski biznismeni.

Pridružena kompanija arapskoj “Abu Dhabi Financial Groupi” (ADFG), koja je vodeća svjetska grupacija za upravljanje nekretninama, blokirala je zemlju na ime duga od oko 8,8 miliona dolara, sa zabranom otuđenja i opterećenja bez njene saglasnosti.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 8.859.200 američkih dolara u korist ‘ADCorp limiteda’ sa sjedištem u Leveu, Khatem tower Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati. Sa zabilježbom zabrane otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup predmetne nepokretnosti bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca, pristankom na neposredno izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti potraživanja, svojina d.o.o. ‘Lučice Montenegro’“, navodi se u listu nepokretnosti u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Arapska ADFG je vodeća svjetska grupacija za upravljanje nekretninama. Do 2018. godine, imovina ADFG-a pod upravljanjem narasla je na više od šest milijardi američkih dolara. ADFG je takođe osnovao “ADCorp”, prvu islamsku finansijsku instituciju, koja je u 2018. godini sakupila više od 101 milion dolara. Kako se navodi na zvaničnom sajtu, “ADCorp” ima viziju da bude lider u islamskom finansiranju, korporativnim finansijama i upravljanju imovinom pružanjem visokokvalitetne, raznolike i inovativne ponude ulaganja u skladu sa principima šerijata.

Misija joj je, kako navode, omogućiti investitorima pristup profesionalno upravljanim investicijama.

“Lučice Montenegro” je u proteklih 14 godina, od kada je osnovana sa sjedištem u Podgorici, četiri puta mijenjala osnivača. Kako se navodi u Centralnom regsiutru, firmu je u avgustu 2005. osnovala kompanija “EQ Nominees Limited” iz Džersija, da bi se 2012. kao osnivač upisala kompanija “R2R Lučice Limited”. Od 2014. osnivač je kompanija “Injaz Easter European Property Development Company Limited”, a od 2017. “Integrated Eastern Eupropean Fund”.

“Vijesti” su još prije nekoliko godina objavile da Arapska ADFG planira da u jednoj od najljepših uvala na crnogorskom primorju izgradi luksuzno naselje sa apartmanima i vilama za prodaju.

Lučice su još netaknuta uvala od 250.000 kvadrata i jedno su od rijetko neizgrađenih područja koje je svih prethodnih godina mimoišla betonizacija.

Ministarstvo održivog razvoja je na zahtjev “Lučice Montenegro” pokrenulo izradu planskog dokumenta Lokalna studija lokacije “Lučice” i tražilo mišljenje Opštine Budva na koji način dio uvale treba da bude urbanizovan.

Iz lokalne uprave su odmah ocijenili da tim planskim dokumentom ispunjavaju želje investitora na štetu Opštine Budva i lokalnog stanovništva.

Opštinska Komisija za praćenje procesa planiranja prostora, koju je formirao gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, protivi se urbanizaciji dijela uvale.

Urbanizaciju samo dijela uvale, koja se odnosi samo na zemlju jednog investitora, oštro su osudili i mještani okupljeni u Udruženju vlasnika zemlje u Lučicama.

“Komisija ima prije svega ključnu primjedbu, a to se odnosi na obuhvat plana, odnosno na činjenicu da je samo izvršena parcijalna urbanizacija uvale, i to samo onog dijela u vlasništvu investitora, a ne i mještana. Uvidom u obuhvat plana očigledno je da je on rađen po želji i na zahtjev jednog investitora te da se na taj način zanemaruju interesi ostalih vlasnika parcela u zaleđu plaže Lučice. Opština Budva ne može podržati ovakav obuhvat plana. Po novom zakonu propisano je da se planovi finansiraju iz državnog budžeta te da u tom duhu i treba da se uvaže javni interesi, a ne samo interesi pojedinačnih investitora. Potrebno je da se integralno sagleda cjelokupni prostor u zaleđu plaže Lučice. Neophodno je da se parametri iz plana višeg reda primjenjuju na nivou planiranih urbanističkih parcela, a ne na nivou zahvata planskog dokumenta”, stav je opštinske Komisije sa kojim je upoznato i Ministarstvo.

Mještani ne žele beton i solitere

Kako bi spriječili da Lučice dožive sudbinu Petrovca, te da se u lijepoj uvali “dogode višespratni soliteri”, staromještani su formirali Udruženje vlasnika zemlje.

U vlasništvu mještana je oko 120.000 kvadrata zemlje, gotovo polovina uvale, dok je ostatak u vlasništvu Opštine Budve, HG “Budvanska rivijera”, i firme “Property investmentsa”, koja se nalazi pod lupom Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da iza nje stoji Svetozar Marović i njegova bivša savjetnica Olivera Ilinčić.

Zemlju ima i HTP “Vile Oliva”.

Mještani su još ranije angažovali arhitektonski biro koji je uradio projektni zadatak koji bi trebalo bi da bude osnov za raspisivanje konkursa za izradu detaljnog planskog dokumenta za cijelu uvalu.

Bonus video: