POVEZAĆE SKIJALIŠTA

Vlada ulaže devet miliona za izgradnju još jedne žičare na skijalištu Kolašin 1600

Iz Vlade navode da su investiranje u izgradnju skijališta prepoznali kao šansu za razvoj sjevera Crne Gore
2872 pregleda 9 komentar(a)
Kolašin 1600, Foto: BOJANA CUPIC
Kolašin 1600, Foto: BOJANA CUPIC

Vlada Crne Gore investiraće devet miliona eura u izgradnju još jedne žičare na skijalištu Kolašin 1600, za koju je Uprava javnih radova danas potpisala ugovor sa konzorcijumom “Doppelmayr – Kolašin”. Žičara će povezati skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600.

Kako je saopšteno iz Vlade, ugovorom je predviđeno da izrada Idejnog rješenja isklopive šestosjedne žičare K7 bude završena za dva mjeseca od njegovog potpisivanja, izrada Glavnog projekta četiri mjeseca od prihvatanja Idejnog rješenja, dok je rok izgradnje žičare godinu od dana uvođenja izvođača u posao.

"Polazna stanica nove žičare biće na nadmorskoj visini od 1.430 metara, dok je izlazna tačka na 1.770 metara nadmorske visine. Horizontalna dužina iznosi oko 1.400 metara, a kapacitet 2.600 skijaša na sat. Realizacija ovog projekta predstavlja nastavak valorizacije turističkih potencijala Bjelasice, nakon što je prije pola godine ski rizort Kolašin 1600 i zvanično otvoren. U izgradnju postojeće žičare, bazne stanice, ski staza, pristupnih saobraćajnica i pratećih sadržaja, Vlada Crne Gore je do sada uložila 17 miliona eura, dok će sa novom žičarom i pratećim infrastrukturnim elementima vrijednost investicije dostići 30 miliona eura", saopšteno je. 

Iz Vlade navode da su investiranje u izgradnju skijališta prepoznali kao šansu za razvoj sjevera Crne Gore i njegovih turističkih potencijala, u cilju otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja kvaliteta života građana.

Uprava javnih radova trenutno realizuje projekte izgradnje ski centara na Hajli u Rožajama, Cmiljači u Bijelom Polju i Žarskom u Mojkovcu, u koje će u naredne tri godine biti uloženo više od 100 miliona eura.

Preporučujemo za Vas