Država papreno platila energiju iz obnovljivih izvora, povlašćenima 35,69 miliona eura

Svu struju koju proizvedu povlašćeni investitori otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cijenama, na osnovu sklopljenih ugovora o otkupu električne energije
4308 pregleda 2 komentar(a)
Vjetroelektrana na Krnovu, Foto: Svetlana Mandić
Vjetroelektrana na Krnovu, Foto: Svetlana Mandić

Država je od povlašćenih proizvođača električne energije od 2014. pa do kraja prošle godine otkupila struju u vrijednosti od 35,69 miliona eura.

Od toga je investitorima, od kojih je većina bliska vladajućim strukturama, samo lani isplaćeno 22,85 miliona eura.

Svu struju koju proizvedu povlašćeni investitori otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cijenama, na osnovu sklopljenih ugovora o otkupu električne energije.

Prema podacima Regulatorne agencije za energetiku (RAE), u 2018. godini je sedam povlašćenih proizvođača imalo sklopljen ugovor o otkupu sa COTEE iz 14 proizvodnih objekata. To su Hidroenergija Montenegro, Igma Energy, Synergy, Kronor, Hydro Bistrica, Nord Energy i Krnovo Green Energy.

Za Krnovo Energy 15 miliona

“U 2018. godini je došlo do povećanja količine otkupljene električne energije, kao posljedica bolje hidrološke situacije i, u najvećoj mjeri, zbog proizvodnje vjetroelektrane “Krnovo”, koja je proizvodila električnu energiju tokom cijele godine. Od 22,85 miliona eura u prošloj godini najviše je novca isplaćeno kompaniji Krnovo Green Energy i to 15,53 miliona eura”, navodi RAE u svom izvještaju o stanju energetskog sektora u prošloj godini.

Podsticajne mjere, u cilju ostvarenja obaveznog udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji, utvrđene su Zakonom o energetici i čine, između ostalog, obavezni otkup proizvedene električne energije, podsticajne cijene po kojima se ta energija otkupljuje, period važenja obaveznog otkupa električne energije...

Proizvođači električne energije nakon dobijanja statusa povlašćenog proizvođača, stiču pravo na podsticajne mjere. Status povlašćenog proizvođača imaju Hidroenergija Montenegro, Synergy, Igma Energy, Kronor, Krnovo Green Energy, Hydro Bistrica i Nord Energy.

Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz CRPS, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital (osnivač Oleg Obradović). Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije.

Osnivači Sinergyia su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković), Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Vlasnik firme Igma enerdži je Igma Grand Igora Mašovića, brata gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića.

Osnivači Kronora su Kroling Željka Miškovića, Mont Hidro i Normal company Žarka Burića. Prema podacima RAE, proizvođači koji su tokom 2018. godine stekli privremeni status povlašćenih proizvođača su BB Hidro Power AB Group, “Đekić”, Vodovod i kanalizacija - Andrijevica, Plava Hydro Power, Hydra MNE, Hidroenergija Montenegro.

Iza BB Hidro stoji Blažo Đukanović, sin predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o davanju koncesija za dvije nove MHE firmi Hydro Logistics i PM Hydro. Vlasnik Hydro Logisticsa je Slaven Burzanović, koji je i ovlašćeni zastupnik u firmi BB hidro Blaža Đukanovića.

PM Hydro je u vlasništvu Marinka Radulovića, koji je osnivač i direktor firme “Ramel” koja je u poslovnim vezama, takođe sa mlađim Đukanovićem.

Druga firma sina predsjednika države BB solar je prije dvije godine svoje poslovne prostore založila u Prvoj banci za kredit od 359.000 eura koji je odobren firmi Ramel.

Vlasnici MHE imaju visoku garantovanu otkupnu cijenu za prizvedenu struju, a nju plaćaju svi potrošači preko posebne stavke na računu.

Za 55 malih elektrana 160 miliona

Protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE), nekoliko godina unazad protestovali su građani Andrijevice, Plava, Berana, Bijelog Polja, Murina, Gusinja i mještani sela Bukovica i Štitarica, zahtijevajući uvođenje zabrane na gradnju novih.

Prema zaključenim ugovorima, izgradnja MHE je predviđena na teritoriji opština Andrijevica, Berane, Budva, Kolašin, Plav, Šavnik, Mojkovac, Bijelo Polje i Plužine.

RAE navodi da su u prethodnom periodu realizovane značajne aktivnosti u okviru projekata izgradnje MHE na velikom broju vodotoka.

“Na osnovu šest sprovedenih tenderskih postupaka realizuje se 18 ugovora o koncesiji, kojima je predviđena izgradnja 37 MHE. Na osnovu energetske dozvole zaključeno je 18 ugovora o koncesiji, kojima je predviđena izgradnja 18 MHE čija je instalisana snaga ispod 1 MW pojedinačno. U skladu sa navedenim, na osnovu 36 zaključenih ugovora o koncesiji, ukupno je planirana izgradnja 55 MHE od kojih je do sada završeno 13 i koje su dobile upotrebnu dozvolu. Ukupna instalisana snaga svih MHE, čija je izgradnja predviđena zaključenim ugovorima je oko 96 MW, a ukupna godišnja proizvodnja oko 313 GWh. Vrijednost investicija za sve predviđene MHE se procjenjuje na oko 160 miliona eura”.

Kako piše u izvještaju, ti projekti značajno doprinose višenamjenskom razvoju opština, kroz izgradnju putne i elektroenergetske infrastrukture, izgradnju turističko–ugostiteljskih objekata, elektrifikaciju na katunima, rekonstrukciju javnog osvjetljenja i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Vjetroelektrana “Možura” počinje sa radom do kraja ove godine

RAE navodi da će vjetroelektrana “Možura”, čija je instalisana snaga 46MW, biti puštena u pogon tokom ove godine. Ta vjetroelektrana je puštena u probni rad prošle godine.

“U vjetroelektrani ‘Krnovo’ je za vrijeme probnog rada u 2017. godini i u periodu od dobijanja statusa povlašćenog proizvođača u novembru 2017. godine do kraja 2018. godine proizvedeno 257,25 GWh električne energije, od čega u 2018. godini 162,27 GWh, što čini 4,33 odsto ukupno ostvarene proizvodnje u ovoj godini”, piše u izvještaju RAE.

Bonus video: