Veljković: Za "živo blato" krivo je rukovodstvo "Grijanja" i Opština

Veljković kaže da mu nije jasna potreba v. d. direktorice Vasiljević za iskazivanjem “ovako velike lojalnosti na uštrb dojučerašnjih kolega”
1464 pregleda 0 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Za stanje u kojem se trenutno nalazi preduzeće “Grijanje”, direktnu krivicu snosi osnivač Opština Pljevlja i sadašnje rukovodstvo preduzeća, tvrdi bivši direktor te firme Branislav Veljković.

On je smijenjen sa te funkcije krajem 2015. godine, nakon što je podržao Ranka Krivokapića poslije rascjepa Socijaldemokratske partije i trenutno je predsjednik Opštinskog odbora SDP-a.

Dio radnika “Grijanja” - zaposleni u gradskoj kotlarnici u Skerlićevoj ulici, najavili su da neće podložiti kotlove 1. oktobra kada kreće nova grijna sezona, ukoliko im se ne izmiri dio zaostalih dugovanja. Radnicima se duguje 11 zarada, a posljednju su primili prije mjesec, za septembar prošle godine.

V. d. izvršnog direktora “Grijanja” Mila Vasilijević kazala je da će ovogodišnja grijna sezona početi na vrijeme, sa ili bez sadašnjih zaposlenih u kotlarnici.

Ona tvrdi da su problemi u “Grijanju” počeli od marta 2017. godine, a da se prije tog perioda održavalo prividno stanje u preduzeću, kada su isplaćivane zarade u neto iznosu bez plaćanja doprinosa.

Veljković poručuje da je “Grijanje” - “živo blato”.

“Vjerovatno su u pravu oni koji kažu da ‘Grijanje’ nije minsko polje. Ono je živo blato, gdje god zagazite - propali ste. A za to nisu krivi zaposleni koji pošteno rade svoj posao, a zato im neredovno isplaćujete zarađeno, niti, daleko bilo, korisnici usluga koji redovno izmiruju svoje obaveze. Za to direktnu krivicu snosite vi - osnivač i menadžment preduzeća. Ne možete u svakom ko drugačije misli vidjeti neprijatelja i umjesto argumenata sipati diskreditacije i uvrede. Kritika vaše poslovne politike je podsjećanje na vašu prošlost, na ono što ste riječima ili konkretnim činjenjem proizveli. To je racionalno upozorenje jer vi mislite da se sve može zaboraviti”.

Veljković kaže da mu nije jasna potreba v. d. direktorice Vasiljević za iskazivanjem “ovako velike lojalnosti na uštrb dojučerašnjih kolega”.

“Kolika ‘hrabrost’ je potrebna da im putem medija saopštite da će ‘grijna sezona početi sa ili bez sadašnjih zaposlenih’ i uz to plasirate fejk - ‘prividno stanje urednog funkcionisanja preduzeća redovnom isplatom neto zarada, a bez plaćanja doprinosa’, a i sami znate da to nije tako. Na to se nadovezuje i predsjednik Opštine sa konstatacijama tipa - ‘recidiv prethodnog vremena’ i ‘ sukob rukovodstva sa dijelom radnika’.

Istine radi, postoji i nešto između jedne i druge lokalne vlasti koja je kadrovala društvom”, kaže Veljković.

Tvrdi da je 2015. godine “Grijanje“ funkcionisalo stabilno i da su plate isplaćivane u bruto iznosu, a sve obaveze iz tekućeg poslovanja redovno izmirivane.

“Te godine je i potpisan Sporazum o reprogramu poreskih dugovanja koji je striktno poštovan. Uz sve to urađen je redovni godišnji remont kotlova, zamijenjeno preko hiljadu metara toplovodne mreže, otvorena prodavnica opreme radi disperzije rizika poslovanja i upošljavanja dijela zaposlenih sa manjim obimom posla, priključeni novi korisnici usluga. A tada ste na scenu stupili vi, usavršenim oblikom političkog nasilja, političkim kalkulantstvom, podaništvom i utjerivanjem straha i privredno društvo koje je u tom momentu bilo samoodrživo doveli na ove grane”.