Vlada krije gdje ide sedam miliona od kocke

Rebalansom iznos prihoda od igara na sreću u državnom budžetu smanjen sa 18 na 10,4 miliona. Za sedam mjeseci već naplaćeno 9,6 miliona. Iz Ministarstva kažu da je to zbog novog zakona koji pripremaju
3785 pregleda 6 komentar(a)
Prihod od igara na sreću ima stabilan rast proteklih godina (Ilustracija), Foto: AP/Wayne Parry
Prihod od igara na sreću ima stabilan rast proteklih godina (Ilustracija), Foto: AP/Wayne Parry

Rebalansom državnog budžeta, koje je Skupština na predlog Vlade usvojila u julu, prihod po osnovu naknade za priređivanje igara na sreću, bez obrazloženja, smanjen je sa planiranih 18 miliona eura na 10,4 miliona eura. Na pitanje zašto tih preko sedam miliona eura neće biti naplaćeno ili će biti preusmjereno negdje van budžeta, “Vijesti” nijesu dobile precizan odgovor.

“Kako novi zakon o privređivanju igara na sreću još nije usvojen, prihodi po osnovu naknada od privređivanja igara na sreću očekivano je da će biti niži od plana za 7,6 miliona eura”, naveli su iz Ministarstva finansija bez preciziranja zašto se očekuje ovoliki pad.

Prema podacima sa sajta Uprave za igre na sreću od početka godine do kraja jula od naknade za igre na sreću prihodovano je 9,6 miliona eura, pa će se sa prihodom iz avgusta preći cifra od 10,4 miliona eura koja je rebalansom predviđena za cijelu godinu. Prihod od igara na sreću u Crnoj Gori se svake godine povećava i prošle je iznosio 15 miliona, tako da je bilo realno da ovogodišnji bude veći od te cifre.

Zakonom o igrama na sreću dio prihoda od ovih naknada se može izmjestiti iz budžeta, što možda Vlada i planira da uradi, samo cifra od preko sedam miliona eura nije mala da bi se o njoj ćutalo. Ranije se dio novca od igara na sreću izdvajao u vanbudžetski egalizacioni fond iz kojeg se finansiraju opštine. Dio novca nekada je izdvajan za finansiranje projekata nevladinih, humanitarnih i sportskih organizacija, ali je taj novac ranije dijelila Vladina komisija pa je ta suma bila budžetska stavka. Ukoliko bi se sada osnovao poseban vanbudžetski fond za slične namjene, taj dio ne bi bio budžetski prihod. Rebalansom izbrisani dio predstavlja 40 odsto ranije očekivanih prihoda od igara na sreću u ovoj godini.

Treća mogućnost je da Vlada novim zakonom drastično smanjuje naknade za igre na sreću, što je malo vjerovatno.

Ministarstvo finansija je sa kolegama iz Slovačke potpisalo ugovor prema kojem Vlada Slovačke obezbjeđuje milion eura za izradu novog zakona o igrama na sreću i unapređenje online sistema kontrole priređivača, uz uslov da zakon bude pripremljen do 31. oktobra ove godine.

Za ovih sedam mjeseci prihodi od igara na sreću iznosili su od 950 hiljada do 1,2 miliona mjesečno, osim u martu kada su bili tri miliona.

Bonus video: