Golubović: Slovenija je šansa za izvoz i nove ideje

Predsjednik Privredne komore Crne Gore kazao je da od obnove crnogorske nezavisnosti slovenačke kompanije vide našu državu kao destinaciju povoljnu za širenje poslovnih aktivnosti
793 pregleda 1 komentar(a)
Sa sajma u Sloveniji, Foto: Ministarstvo ekonomije
Sa sajma u Sloveniji, Foto: Ministarstvo ekonomije

Na Međunarodnom sajmu preduzetništva u slovenačkom gradu Celju (MOS) predstavilo se 40 privrednika i investicija iz Crne Gore, koja je zemlja partner ove manifestacije koja okuplja više od 1.500 izlagača iz 34 države, te privlači preko 100.000 posjetilaca.

Sajam je otvoren danas a trajaće do 15. septembra. Nastup crnogorskih privrednika, u saradnji sa više ministarstava, organizovala je Privredna komora.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović kazao je da od obnove crnogorske nezavisnosti slovenačke kompanije vide Crnu Goru kao destinaciju povoljnu za širenje poslovnih aktivnosti. One su, pored kapitala, donijele tehnologiju, pozitivnu praksu, know-how i evropske poslovne običaje.

"Neke od najproduktivnijih i najbolje ocijenjenih investicija u Crnoj Gori potekle su baš sa slovenačkog tržišta, a siguran sam da će ih u periodu pred nama biti još, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma", rekao je Golubović u govoru na svečanom otvaranju sajma.

On je naveo da su crnogorske kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u posljednjoj deceniji značajno modernizovale proizvodnju, usaglašavajući je sa zahtjevima visokih standarda kvaliteta, te, zahvaljujući tome, pronašle mjesto na međunarodnom tržištu, a neke dobile i evropski broj.

"Proizvođači iz Crne Gore su spremni da zadobiju povjerenje potrošača u Sloveniji i ponude im robe proizvedene u skladu sa evropskim standardima, za koje sa ponosom možemo da kažemo da su 'Made in Montenegro'", saopštio je Golubović.

On je predstavio Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju koja postiže rekordne rezultate i privlači najpoznatije svjetske brendove, kojoj predstoji intenzivnija valorizacija potencijala sjevera za razvoj turizma čemu mogu doprinijeti pozitivna iskustva Slovenije.

Puštanje u rad podmorskog energetskog kabla između Italije i naše države pozicioniraće Crnu Goru kao važno elektroenergetsko čvorište Regiona, pa Golubović poziva slovenačke kompanije da investiraju u našu energetiku i iskoriste benefite realizacije tog projekta.

"Potencijal za privrednu saradnju postoji i na polju izgradnje infrastrukturnih objekata, digitalizacije, zelene ekonomije i drvoprerade", smatra Golubović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ocjenjuje da je 52. MOS potvrda dugogodišnje uspješne saradnje između Crne Gore i Slovenije, a prvenstveno privrednika.

"Spoljno-trgovinska razmjena između Crne Gore i Slovenije je na kraju 2018. godine iznosila ukupno 85.067.747 eura, što je utrostučeni iznos u odnosu na 2015. godinu, kada je bila 25.007.060 eura. Priliv SDI od strane slovenačkih preduzeća u Crnoj Gori na kraju 2018. godine iznosio je 13,084 mil eura", navela je Sekulić.

Ona je predstavila mjere za podsticanju preduzetništva i povoljnog poslovnog ambijenta za domaće i inostrane kompanije.

"Duboko sam uvjerena da će privrednici na ovogodišnjem sajmu i poslovnom forumu uspostaviti nove kontakte i intenzivirati dosadašnju već uspješnu saradnju, kao i da ćemo u narednim godinama bilježiti njen rast", kazala je Sekulić.

Izvršni direktor celjskog sajma Robert Otorepec je izrazio očekivanje da će partnerstvo sa Crnom Gorom doprinijeti produbljivanju političke, ekonomske i kulturne saradnje između naše dvije zemlje.

Bonus video: