Krivična prijava protiv direktora pokreta URA

ACG i njegov izvršni direktor prijavili ODT-u Zorana Mikića zbog, kako tvrde, lažnog prijavljivanja Orlandića VDT-u za krivična djela koja nije uradio u slučaju poletno-sletne staze na tivatskoj aerodromu
3479 pregleda 3 komentar(a)
Iz ACG tvrde da je doprinio širenju panike i straha: Zoran Mikić, Foto: Privatna arhiva
Iz ACG tvrde da je doprinio širenju panike i straha: Zoran Mikić, Foto: Privatna arhiva

Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore (ACG) i njegov izvršni direktor Danilo Orlandić podnijeli su Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Građanskog pokreta URA Zorana Mikića zbog, kako tvrde, lažnog prijavljivanja Orlandića Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT).

U prijavi od 4. septembra, navodi se da je Mikić “svjestan svog djela i znajući da je isto zabranjeno, lažno prijavio Orlandića da je izvršio krivično djelo, a znao je da izvršni direktor ACG-a to nije uradio”.

URA je u aprilu VDT-u prijavila izvršnog direktora ACG zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz Krivičnog zakonika zbog “ugrožavanja sigurnosti vazdušnog saobraćaja, bezbjednosti vazdušnog ili pomorskog saobraćaja ili nepokretne platforme, nesavjesnog nadzora nad javnim saobraćajem, nesavjesnog rada u službi”.

Iz URA su u aprilu javnosti predstavili fotografije koje, kako su naveli, prikazuju oštećenja poletno-sletne staze na aeorodromu u Tivtu, na koje je nadležnima u preduzeću Aerodromi ukazano kroz izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Orlandić je tada saopštio da sigurnost i bezbjednost saobraćaja na aerodromu Tivat nije bio, niti je ugrožen. Objašnjeno je da su tenderske i projektne procedure prolongirale početak sanacije. Staza je sanirana u julu.

U obrazloženju prijave protiv Mikića navodi se da on nije ukazao na bilo koju radnju, ili propust dužne radnje, zbog koje je nastupila bilo koja zabranjena posljedica, koja predstavlja zakonsko obilježje nekog od krivičnih djela koja se adresiraju Orlandiću.

“U okolnostima kada Mikić ne navodi da je Orlandić počinio bilo kakvu konkretnu radnju, koja predstavlja radnju izvršenja krivičnog djela, adresiranje uloge izvršioca tom prijavljenom je lažno. U podnijetoj krivičnoj prijavi nije ukazano na konkretnu opasnost po bezbjednost za vazdušni saobraćaj koja predstavlja zakonsko obilježje krivičnih djela koja su prijavom stavljena na teret. Bez postojanja radnje koja uzrokuje konkretnu opasnost po vazdušni saobraćaj nema ni krivičnog djela. U prijavi nije navedeno da je prilikom odvijanja vazdušnog saobraćaja na aerodromu u Tivtu došlo do bilo kakvog konkretnog događaja, koji bi predstavljao ugrožavanje bezbjednosti vazdušnog saobraćaja, a koji bi bio u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi sa postupanjem prijavljenog”, piše, između ostalog u prijavi protiv Mikića.

Kako se dodaje, analizirajući sadržinu podnijete krivične prijave protiv Orlandića, proizilazi zaključak da Mikić nije prijavio, niti u prijavi označio bilo koji životni događaj, niti bilo koju posljedicu već je, preskačući ove elemente svakog krivičnog djela, prijavio Orlandića kao izvršioca više krivičnih djela.

“Ugrožava imidž Crne Gore”

U prijavi protiv Mikića se navodi da on nije ni sačekao epilog eventualnog postupka nadležnih pravosudnih organa, povodom situacije na poletnosletnoj stazi aerodroma u Tivtu, već je u svojim obraćanjima medijima, ne poštujući prezumpciju nevinosti, iznosio navode kojima se ugrožava imidž Crne Gore kao turističke destinacije.

“Neopreznim i neodmjerenim navodima, kojima se upoređuje situacija na tivatskom aerodromu sa željezničkom saobraćajnom nezgodom na Bioču, samo doprinosi stvaranju panike i straha kod građana, zbog čega ima indicija da u opisanom postupanju ima elemenata krivičnog djela izazivanja straha i panike”, piše u prijavi ACG-a i Orlandića.

Bonus video: