Bivši radnici Boksita najavili novo okupljanje

Bivši radnici Boksita tvrde da je plac ispod Trebjese, u pitanju je oko 18,7 hiljada kvadrata, na sporan način mijenjao vlasnike i zahtijevaju da Specijalno tužilaštvo, kome su u maju 2017.godine predali krivične prijave, što prije ispita sluča
1282 pregleda 2 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić

Bivši radnici Boksiti koji nijesu riješili stambeno pitanje, a njih je skoro 260, poslali su dopis na 30 adresa s molbom da nadležni urgiraju kod specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, da “konačno počne” sa rješavanjem njihovog slučaja, a tiče se, kako tvrde, nezakonite prodaje sindikalnog placa. Dopis je, između ostalih, poslat predsjednicima države i Vlade, poslanicima iz Nikšića, poslaničkim klubovima, Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Bivši radnici Boksita tvrde da je plac ispod Trebjese, u pitanju je oko 18,7 hiljada kvadrata, na sporan način mijenjao vlasnike i zahtijevaju da Specijalno tužilaštvo, kome su u maju 2017.godine predali krivične prijave, što prije ispita slučaj.

Kako su kazali predstavnici radnika na konferenciji za novinare oni samo traže da im se isplati ono što im pripada, a to je po oko 6,5 hiljada eura na ime neriješenog stambenog pitanja. Zbog toga su, kako su poručili, odlučni u namjeri da plac koji je od aprila ove godine u vlasništvu kompanije „Vector System Security“, brane svim sredstvima a najavljuju i nova okupljanja. Prethodna okupljanja bila su krajem jula.

“Iako smo se sa Ministarstvom unutrašnjih poslova dogovorili da na placu ne smiju da se izvode radovi sve dok se spor ne riješi, radovi su nastavljeni, kao i prodaja rude koja se nalazila na tom placu. Pozivam sve radnike koji smiju da se 20.septembra u 12 sati okupimo na placu, jer mi ćemo plac da branimo. To je naše, i mi samo tražimo da nam se isplati po 6.500 eura, koliko nam se duguje”, poručio je Božidar Đilas.

Kako je kazao Rašo Čivović sva sindikalna imovina od 74 hiljade kvadrata je rasprodata i svi su se naplatili osim njih. Prema njegovim riječima oni samo traže da Specijalno tužilaštvo ispita prodaju pomenutog placa jer su sigurni da će utvrditi sve nazakonite radnje na koje oni godinama ukazuju.

“Zemljište nije moglo biti otuđeno od projektanta jer je isto u Kolektivnom ugovoru i Sporazumu između Vlade i Sindikata i isključivo je namijenjeno za rješavanje stambenih pitanja, pa se u druge svrhe ne može upotrijebiti. Mi smo drastićno oštećeni, ili bolje rečeno pokradeni za dio nadoknada za stambeno rješavanje”, kazao je Ilija Miljanić.

Plac ispod Trebjese, koji je pripadao Samostalnom sindikatu Boksita, u martu 2017.godine preuzela je firma Ambijent AGM iz Rožaja za dug od skoro 172 hiljade eura. Riječ je o kompaniji koja je svojevremeno, za potrebe sindikata, projektovala stambeni blok od deset zgrada koje na toj lokaciji nikada nijesu izgrađene. Postavljen je samo kamen temeljac, 2008.godine. Tako je i nastalo inicijalno potraživanje rožajske firme koje je sa kamatama poraslo na pomenuti iznos. Pomenuta firma je u aprilu ove godine plac prodala kompaniji Vector System Security. Procijenjena vrijednost placa je skoro 1,8 miliona eura.

Bonus video: