"NA DOBROM PUTU RAZVOJA"

Ministarstvo finansija: Agencija "Standard & Poor's" potvrdila stabilan izgled za Crnu Goru

"Ocjenjujući kretanja u crnogorskoj ekonomiji, Standard & Poor's naglasio je značajne rezultate ostvarene u sektorima turizma i energetike, kao i značajan priliv SDI"
1748 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za kreditni rejting "Standard&Poors" objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila dosadašnji izgled naše zemlje, koji je označen kao ''stabilan'', uz zadržavanja ocjene B+ / B, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

U saopštenju se dodaje da su analitičari ove kreditne agencije potvrdili da se Crna Gora nalazi na dobrom putu razvoja.  

"Ocjenjujući kretanja u crnogorskoj ekonomiji, Standard & Poor's naglasio je značajne rezultate ostvarene u sektorima turizma i energetike, kao i značajan priliv SDI. Snažne performanse sektora turizma podržale su realni rast skoro 5% u 2018. godini, što je najveći rast koji je Crna Gora zabilježila u protekloj deceniji. Ovakav trend nastavljen je i u 2019. godini s obzirom na to da za prvih šest mjeseci dolasci turista bilježe rast od 20 posto u odnosu na isti period prošle godine", kazali su iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora su naveli da veliki doprinos rejttingu daju i značajna strana ulaganja.

"Projekcije S&P su da će one prosječno iznositi oko 10% BDP-a godišnje u naredne četiri godine i uglavnom su skoncentrisane u sektoru nekretnina, hotelijerstva i ugostiteljstva i energetike. U toku je niz projekata u sektoru ugostiteljstva, uključujući nekoliko primorskih ljetovališta visoke kategorije, kao i hotele za turiste sa preferencijama u dijelu planinskog turizma", rekli su iz Ministarstva finansija.  

U saopštenju se navodi i da istovremeno, predstavnici "Standard&Poors" pozdravljaju završetak nekoliko bitnih projekata u energetskom sektoru, poput rekonstrukcije i nadogradnje elektrana, novih kapaciteta za proizvodnju električne energije i podvodnog kabla Crna Gora - Italija koji će omogućiti Crnoj Gori da izvozi struju. 

"Kako se navodi u Izvještaju navedeni sektori predstavljaju osnov za dalji rast crnogorske ekonomije i potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga Crne Gore. U ovoj Agenciji smatraju i da je izgradnja auto-puta, kao javna investicija, takođe podstakla rast. Po završetku, Vlada očekuje da auto-put povezuje obalu luke Bar i granicu sa Srbijom, spajajući udaljene regione i poboljšavajući bezbjednost na putu. Na kraju, S&P pozdravlja put Crne Gore kao zemlje kandidata ka EU, ističući ​​značajan  potencijal u sprovođenju reformi kojima se usklađuje sa pravnom tekovinom EU, kao i podršku velikog dijela stanovništva integraciji u EU, uz to navodeći da je Crna Gora izgradila relativno jak institucionalni okvir u regionalnom kontekstu", zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.