Njemci opet prijete da će se naplatiti iz državne kase?

Iz Opštine Budva nezvanično potvrdili da su odbili ultimatum iz firme „WTE/EVN” da im isplate 40 miliona za postrojenje u naselju Vještice jer će u suprotnom aktivirati državnu garanciju od 29 miliona
5494 pregleda 4 komentar(a)
Očekuje se da stručna komisija završi nalaz do 30. septembra: Postrojenje u naselju Vještice, Foto: Vuk Lajović
Očekuje se da stručna komisija završi nalaz do 30. septembra: Postrojenje u naselju Vještice, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva odbila je još jedan ultimatum njemačko-austrijske firme „WTE/EVN“ da im se na ime gradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice isplati ukupno 40 miliona eura, jer će u suprotnom aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona eura. To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno u Opštini, a juče nije bilo moguće doći do zvanične izjave.

“Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević je jasno na to upozorio na sastanku u Vladi, koji je prije nekoliko dana održan, a kome su prisustvovali predstavnici inostrane firme i ambasada Njemačke i Austrije. Novi pritisak WTE došao je nakon što je mješovita ekspretska komisija, čije formiranje su sami tražili, a Vlada finansirala njen rad, došla praktično do podatka da je njemačka kompanija do sada u izgradnju postrojenja bez uračunatih kamata uložila svega 29 miliona eura”, tvrde izvori iz budvanske opštine.

Sličan nalaz utvrdila je i konsultantska kuća „Dr Duhovnik“, koju je administracija Dragana Krapovića angažovala, a nakon nalaza investitor je odbio da ga prihvati te zaprijetio aktiviranjem garancije.

Konsulantska kuća “Dr Duhovnik” je utvrdila da je, sa uračunatim kamatama, izgradnja postrojenja koštala 39 miliona eura sa kamatama i od te sume je oduzeo tri miliona eura, za koliko su Njemci priznali da je otišlo na vraćanje duga šefa organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića prema G. K.

Carević je na sastanku kome je, kako tvrde, prisustvovao potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministar finansija Darko Radunović, ponovio da će Budva platiti samo onoliko koliko je uloženo i zahtijevao da se dozvoli stručnoj komisiji da završi svoj posao do 30. septembra, što je i prihvaćeno.

Afera “otpadne vode”

Koliko iznose kamate utvrdiće i sudski vještak, čije angažovanje je tražio Carević. On je prethodno od Specijalnog državnog tužilaštva, koje još ispituje aferu „otpadne vode“, dobio zeleno svjetlo da se anagžuje stručnjak finansijske struke koji će pregledati kompletnu dokumentaciju i dati konačan sud. Iz Opštine Budva su kazali da neće sa svoje strane staviti potpis na dokument, koji bi na kraju mogao da bude predmet tužilačke istrage.

Opština Budva, za vrijeme aktuelne vlasti, isplatila je 12 miliona eura njemačkoj kompaniji, koja do 1. aprila ima ugovor da održava postrojenje.

Carević je prigovorio njemačkoj strani da je ovoga ljeta izazvala i ekološki incident, kada je ispred bečićkih hotela došlo do izlivanja fekalija zbog lošeg održavanja postrojenja.

U maju prošle godine, kada je Opština kandidovala da bude angažovan nezavisni revizor, inostrani partneri nijesu imali zamjerke, ali nalaz nijesu htjeli da potpišu. Potom su uslovili Opštinu Budva da im odmah uplati novu novčanu tranšu od 6,5 miliona eura i da oni angažuju stručnjaka iz KfW banke koji će izvršiti superviziju, jer u suprotnom napuštaju projekat i aktiviraju državnu garanciju. Uslijedili su pregovori koji su trajali nekoliko mjeseci.

Zaključen je protokol i WTE/EVN su se obavezali da ne smiju aktivirati garanciju, da će do 1. aprila biti osposobljeni ljudi koji će moći da preuzmu upravljanje postrojenjem, a Opština da će obezbijediti znatno povoljniju međunarodnu kreditnu liniju da bi isplatila inostranog partnera.

Bonus video: