Katastar na popravnom za maslinjak u Valdanosu

Ministarstvo poništilo zaključak Uprave za nekretnine, područne jedinice Ulcinj iz 2016. godine, kojim je odbačen zahtjev bivših vlasnika za poništavanje rješenja o eksproprijaciji od prije 41 godinu
2983 pregleda 3 komentar(a)
Uvala maslina - Valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
Uvala maslina - Valdanos, Foto: Arhiva Vijesti

Ulcinjski katastar još nije odlučio o sudbini maslinjaka u Valdanosu, čijim bivšim vlasnicima je Ministarstvo finansija početkom 2017. uvažilo žalbu i predmet vratilo na prvostepeni postupak.

Istorijsko rješenje Ministarstva doneseno u korist bivših vlasnika prvi put nakon eksproprijacije 1978. godine, konačno je u upravnom postupku, ali se protiv njega mogao pokrenuti upravni spor neposrednom predajom tužbe u roku od 30 dana.

“Spremamo se i za to finale, koje uobičajeno kasni. Dosta su nas odbijali”, kaže Ulcinjanin Ismet Kapetanović, koji je potpis na žalbu stavio daleke 2007. godine.

Ministarstvo je poništilo zaključak Uprave za nekretnine, područne jedinice Ulcinj iz 2016. godine, kojim je odbačen zahtjev bivših vlasnika za poništavanje rješenja o eksproprijaciji od prije 41 godinu.

Odluku ulcinjske Uprave za nekretnine čekaju još i Nedžat Kapetanović, Luka Đakonović, Maksut, Ekrem, Safeta i Ibrahim Hadžibrahimović, Jusuf Šarla, Džemo Hadžibeti, Sulejman Tulić, Kemal Lazoja, Melihaja Zuberović, Šaćir Bilali, Taip Husić, Enver Mila, Tušo i Samir Molabećirović, Sabrija Kasmić, Daut Mavrić, Šaćir i Mimia Ficić, Adem Pulti, Marija Cerović, Džemal Hasić, Abdulah Abazović, Šućuri i Džemal Katana, Aslan Manić, Naser Mila, Naser Trumić, Šazi i Sabrija Nimanbegović i Bećir Cungu.

Svima njima masline su eksproprisane početkom 1978. u korist države SFRJ, a za potrebe tadašnje JNA, odnosno izgradnje vojne baze, koja nikad nije počela.

“Naprotiv, tu je bilo odmaralište otvorenog tipa. Nikad teritorija nije privedena namjeni”, kaže Kapetanović.

Vrijedni maslinjaci uzeti su od 202 ulcinjske familije i dvije vjerske zajednice.

“Tu ljudska noga nije ugazila više od 40 godina”, tvrdi Kapetanović.

Dodaje da su ih opštinske i regionalne komisije odbijale za povraćaj imovine, pravdajući navodnu pravičnu nadoknadu ili zastaru.

Kvadrat zemljišta pod maslinom, 1978. godine je plaćan navodno 1,07 dolara, a korijen masline 59,74.

Naknadnim vještačenjem, dr Momčilo Radulović i dr Biljana Lazović utvrdili su da kvadrat zemljišta vrijedi 44 eura, a stablo masline 417,5.

“Toliko o pravičnosti. O zastari je dovoljno reklo Ministarstvo u rješenju”, kaže Kapetanović.

Ministarstvo je u rješenju navelo da Uprava za nekretnine, kojom rukovodi Dževdet Čaprić, nije postupala po obaveznom pravnom shvatanju iz rješenja tog resora od 2011. i 2014.

“Obaveza organa bila je da u ponovnom postupku angažuje vještaka geodetske struke u cilju identifikacije cjelokupnog kompleksa koji je eksproprisan sa posebnim osvrtom na imovinu svakog podnosioca zahtjeva.

Nakon toga, preko vještaka građevinske struke, trebalo je utvrditi da li je zemljište privedeno namjeni, odnosno da li je korisnik eksproprijacije realiizovao najmanje trećinu vrijednosti predviđene investicije”.

U rješenju se konstatuje da su sve radnje izostale, te da je Uprava zbog toga donijela nezakonit zaključak.

Kapetanović kaže da eksperti i vještaci nijesu mogli da urade posao kako treba.

- Falilo je papira, dokumentacije...Vojska ne da, a ni katastar. Negdje u nekom aktu, na koji se pozivaju nadležni, piše da su objekti u Valdanosu bili od tvrde gradnje. Kako su auto prikolice tvrda gradnja, svi se pitamo”.

Bonus video: