Dugovi Galenike zasad devet miliona

Iznos prijavljenih potraživanja nije konačan jer su stečajnom upravniku stigle nove prijave radnika
1430 pregleda 1 komentar(a)
U toku je nova procjena preostale imovine: Galenika Crna Gora, Foto: Galenika
U toku je nova procjena preostale imovine: Galenika Crna Gora, Foto: Galenika

Povjerioci fabrike za proizvodnju ljekova „Galenika Crna Gora“, koja je od 8. jula ove godine u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja vrijedna oko devet miliona eura, a kako su krajem prošle sedmice stigle nove prijave radnika, ročište za ispitivanje potraživanja odloženo je juče u Privrednom sudu na zahtjev upravnika Veselina Perišića za 26. septembar.

“Krajem prošle sedmice stigle su nove prijave potraživanja, koje nijesam razmotrio, zbog čega tražim kraći rok za odlaganje ročišta”, kazao je Perišić pred povjeriocima nakon čega je stečajni sudija Blažo Jovanić odgodio ročište.

Stečaj je pokrenut na zahtjev Poreske uprave (PU) zbog duga koji je fabrika imala za neuplaćene poreza i doprinose u iznosu od oko 2,6 miliona eura. Kompanija je ostala dužna sadašnjim i bivšim radnicima oko tri miliona eura, zajedno sa neuplaćenim porezima i doprinosima na zarade u proteklih osam godina.

Preostalih 42 radnika potražuju 14 neto zarada u ukupnom iznosu od oko 300 hiljada eura. Ranije je u fabrici radilo oko 140 ljudi.

Finansijskoj kompaniji Heta duguju oko 2,7 miliona eura i to je razlučni povjerilac koji će namiriti imovinom svoja potraživanja bez obzira na preostalu raspodjelu iz stečajne mase. Među povjeriocima su Đenerali osiguranje, Galenika Beograd...

Samo su za neplaćenu, a potrošenu struju, koju su povlačili od firme PLC Morača, tom povjeriocu ostali dužni, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, oko 55 hiljada eura.

Knjigovodstvena vrijednost stečajnog dužnika je veća od pet miliona eura, ali je Perišić potvrdio “Vijestima” da je u toku nova procjena preostale imovine. Povoljna okolnost za ovog stečajnog dužnika, kada je u pitanju (re)procjena imovine, kako su to ranije potvrdili iz Sindikata Galenike Crne Gore, mogla bi biti što će se upravo na potezu ili u neposrednoj blizini ove bivše fabrike graditi novi most i saobraćajnica u Glavnom gradu.

Bonus video: