Novi Volvox i Electro team izbjegli konkurenciju

Na prvom tenderu za elektro-mrežu na auto-putu predali ponude za isti posao od 38 miliona, sada ponude različite
4085 pregleda 1 komentar(a)
Monteput ocjenjuje ponude za trafo-stanice i elektro-mrežu na auto-putu, Foto: Luka Zeković
Monteput ocjenjuje ponude za trafo-stanice i elektro-mrežu na auto-putu, Foto: Luka Zeković

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda Monteputa otvorila je juče, nakon ponovljenog tendera, dvije ponude domaćih firmi “Novi Volvox” iz Podgorice i “Electro team” iz Budve, koje su se prijavile za izgradnju elektro-mreže za dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa, procijenjene vrijednosti 38,23 miliona eura, saznaju “Vijesti”.

Iste firme javile su se i na prvi tender koji je, zbog neispravnih ponuda, poništen 19. avgusta. Za razliku od prvog tendera kada su se ove firme prijavile za isti posao, sada više nisu konkurentni. “Novi Volvox” je dao ponudu za I i III partiju, dok se “Electro team” javio za izgradnju II partije na ovom tenderu.

Većinski vlasnik firme „Novi Volvox“ je Milan Ivanović, posredstvom privatne firme “Holding One”, dok su suvlasnici “Electro team”, sa po 50 odsto vlasništva, bračni par Jelena i Miroslav Milović.

Izvor “Vijesti” tvrdi da obje ponude imaju podršku svjetskih kompanija - proizvođača elektrenergetske opreme, iako na ovom nadmetanju u odnosu na njih nastupaju samostalno, a ne u konzorcijumu sa njima.

U slučaju “Novog Volvox” partneri su “Siemens” Njemačka i “Schnaider Electric” iz Francuske. “Electro team”, koji će raditi partiju II ovlašćen je od poznatog švedsko-švajcarskog proizvođača opreme ABB, koji je odnedavno u vlasništvu japanskog “Hitačija”.

Oba ponuđača se, inače, nalaze na tzv. bijeloj listi Poreske upravee. “Novi Volvox” je gradio trafo-stanice za potrebe Crnogorskog elektroprenosnog sistema, žičaru u Kolašinu i više atraktivnih nekretnina na lokacijama u Glavnom gradu. Prema dostupnim podacima sa sajta firme “Electro team”, navodi se niz referenci iz oblasti građevinskih i elektrotehničkih radova.

Oba ponuđača, prema informacijama “Vijesti, namjeravaju dodatno da angažuju podizvođače. Njihove juče otvorene ponude sadrže po više hiljada stranica tehničke dokumentacije koja je zahtijevana od strane Tenderske komisije Monteputa.

Do ljeta prošle godine smatralo se da će kineski izvođač cijelu dionicu auto-puta završiti za predviđenih 809 miliona eura, a zatim je otkriveno da se u ugovoru ne nalazi petlja Smokovac, vodovodna i elektro-mreža i nekoliko pristupnih puteva. Ovi radovi će koštati još preko 90 miliona eura.

Izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević, odgovoran je za ovu nabavku, a Boris Mašanović je predsjednik Komisije Monteputa koja će na ponovljenom odlučivati o pristiglim ponudama.

Bonus video: