Sindikat Telekoma dobio pisma podrške

"Zna se da je radnik pojedinac slabija strana u odnosu radnik-poslodavac i ovakav način je direktni udar na ljudska prava zagarantovana međunarodnim standardima rada"
1840 pregleda 2 komentar(a)
Sa štrajka upozorenja koji je organizovao Sindikat Telekoma, Foto: Luka Zeković
Sa štrajka upozorenja koji je organizovao Sindikat Telekoma, Foto: Luka Zeković

Sindikat Telekoma Crne Gore dobio je pisma podrške Uni Global Uniona, Hrvatskog sindikata telekomunikacija i Sindikalne organizacije Ericsson, povodom aktuelne situacije u Crnogorskom Telekomu.

U saopštenju jedinstvenog sindikata Telekom Grupe (OTU), koji je član UNI Informaciono-komunikacionih tehnologija i usluga (UNI ICTS), koji predstavlja radnike u Dojče Telekomu i njegovim evropskim podružnicama, navodi se da "prepoznaju borbu članova Sindikata Telekoma Crne Gore da zastupaju svoje interese putem kolektivnog pregovaranja".

"Osuđujemo neuspjeh kompanije da poštuje socijalni dijalog zaobilazeći pregovarački proces i pokušavajući da sklopi pojedinačne sporazume sa zaposlenima, što podriva sindikat i pravo na kolektivno pregovaranje. OTU poziva Crnogorski Telekom da okonča svoju taktiku razbijanja sindikata koja podrazumijeva zaobilaženje sindikata u cilju sklapanja pojedinačnih sporazuma sa zaposlenima, da poštuje proces kolektivnog pregovaranja i da, bez odlaganja, postigne dogovor sa sindikatom", navodi se u saopštenju.

OTU poziva Crnogorski Telekom da "pokaže dobru volju u rješavanju problema zaposlenih kroz kolektivno pregovaranje".

"Članovi OTU-a solidarišu se sa Sindikatom Telekoma Crne Gore i mobilisaće međunarodnu podršku dok zaposleni i njihov sindikat ne postignu dogovor kroz iskrene i dobronamjerne pregovore sa kompanijom".

HST: Upućen protest Upravi Hrvatskog Telekoma kao većinskom vlasniku Crnogorskog Telekoma

Hrvatski sindikat telekomunikacija osudio je, kako su naveli, postupanje poslovodstva Crnogorskog Telekoma.

Navode da Hrvatski sindikat Telekolunikacija podržava sve aktivnosti Sindikata Crnogorskog Telekoma u očuvanju stečenih prava radnika i da su spremni da se solidarno priključe.

"Zna se da je radnik pojedinac slabija strana u odnosu radnik-poslodavac i ovakav način je direktni udar na ljudska prava zagarantovana međunarodnim standardima rada Međunarodne organizacije rada koji su ključni dio korporativne društvene odgovornosti i ljudske odgovornosti. Upućujemo protest i Upravi Hrvatskog Telekoma kao većinskom vlasniku Crnogorskog Telekoma. Hrvatski Telekom je potpisnik raznih međunarodnih povelja i internih politika kojima se obavezuje na socijalnu odgovornost i pravo radnika na sindikalno zastupanje i kolektivno pregovaranje", navodi se u pismu podrške.

Novović: Zatečan sam postupcima menadžmenta

Predsjednik Sindikalne organizacije Ericsson, Ljubomir Novović naveo je da je "zatečen postupcima koje menadžment Crnogorskog Telekoma sprovodi prema svojim radnicima".

"Mislili smo da su takve metode stvar prošlosti, koje se više nikada neće ponoviti a što je najgore, one oslikavaju kao na dlanu, karakter menadžmenta i njegovu potpunu: nebrigu prema budućnosti kompanije, nebrigu i nedostatak poštovanja prema svojim zaposlenima, nebrigu i nepostovanje njihovih legitimnih predstavnika odnosno Sindikata Crnogorskog Telekoma".

Novović navodi da odluku Sindikata Telekoma "da na pokušaj nepoštovanja zakona odgovorite sa najjačim zakonskim sredstvom - odlukom da stupite u štrajk", smatra adekvatnom i razumljivom.

Bonus video: