Brković opet sa Švajcarcima o spasavanju "Vektre"

2480 pregleda 1 komentar(a)
Brković (arhiva), Foto: Luka Zeković
Brković (arhiva), Foto: Luka Zeković

Rasprava u sporu, kojim finansijska institucija NLB Interfinanz AG iz Ciriha traži pokretanje stečaja kod kompanije Vektra Montenegro, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića, odgođena je juče, u Privrednom sudu, za 17. oktobar. Kako saznaju “Vijesti” nezvanično, iz nekoliko izvora, do odgađanja je došlo nakon što je punomoćnik povjerioca iskazao spremnost za dogovor sa dužnikom. Prethodni pregovori Švajcaraca sa vlasnikom “Vektre” nijesu bili uspješni. Stečajni sudija Privrednog suda u ovom predmetu je Zoran Ašanin.

Privredni sud pokrenuo je početkom aprila ove godine prethodni stečajni postupak protiv “Vektre Montenegro”, na zahtjev Švajcaraca, koji potražuju oko 60 miliona eura.

Za privremenog upravnika, u postupku koji se vodi uoči mogućeg pokretanja stečaja, Privredni sud je ranije imenovao Radojicu Grbu. Zbog složenosti ovog predmeta, imenovan je kao stručni saradnik dodatno i vještak ekonomsko-finansijske struke Vidak Boričić.

U “Vektri Montengro” je krajem 2012. bio pokrenut stečaj, ali je od 2013. godine kada je sud usvojio predloženi plan vođen postupak reorganizacije.

Ni po osnovu tog postupka, povjerilac iz Ciriha nije mogao naplatiti potraživanja. Prije pokretanja prvog stečaja u “Vektri”, u izvršnom referatu Privrednog suda, bio je zahtjev Švajcaraca koji su tada tražili prinudnu naplatu 55,5 miliona, prema izdatim mjenicama, od dužničke kompanije i njenog vlasnika.

Bonus video: