Obradović i Ivanović nijesu platili dodatno vještačenje

U Privrednom sudu juče nije nastavljen spor između “Plantaža” i firme OMP u vezi sa propalom fabrikom briketa
3090 pregleda 0 komentar(a)
Izbjegavaju svjedočenje: Obradović i Ivanović, Foto: Savo Prelević
Izbjegavaju svjedočenje: Obradović i Ivanović, Foto: Savo Prelević

Firma OMP “Engineering”, u vlasništvu Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, nije platila prethodno obećane troškove dodatnog vještačenja vještaku mašinske struke Goranu Dediću, zbog čega on prethodnih mjeseci nije mogao otići u Austriju ili neku drugu zemlju regiona kako bi dopunio svoj prethodni nalaz u vezi sa sporom koji ova firma dugi niz godina vodi sa državnom kompanijom “13. jul - Plantaže”, saznaju “Vijesti”.

Ročište u Privrednom sudu, u sporu firme OMP “Engineering” i njenog bivšeg partnera - državne kompanije “Plantaže”, opet je zato juče odloženo za 6. novembar. OMP “Engineering” od državne kompanije “Plantaže” tužbom traži dva miliona za nadoknadu štete na ime ulaganja u propalu fabriku briketa “Plantomp”, koju su gradili zajedno i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti.

“Plantaže” kontratužbom traže odštetu za ulog u fabrici koja nikad nije ni proradila, čiji iznos tek treba da se utvrdi.

Izvor “Vijesti” iz Privrednog suda tvrdi da je vještak još prošle sedmice vratio predmet sudiji i predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću jer proteklih mjeseci nije bilo osnovnih uslova da dopuni svoj nalaz, kako je to prethodno dogovoreno, i sudu se vještak obratio posebnim podneskom.

U Privrednom sudu juče je trebalo da svjedoče Obradović i Ivanović, kao i direktor propale fabrike briketa “Plantomp” Petar Šćepanović, ali se njihovo svjedočenje već nekoliko godina odgađa.

Oprema OMP “Engineeringa” instalirana u fabrici za proizvodnju briketa od lozovine “Plantomp” ne bi mogla da omogući proizvodnju, potvrdio je svojim prvim nalazom vještak mašinske struke.

Advokat firme OMP “Engineering” Nikola Martinović početkom maja ove godine je ponudio sudu da se Dediću plate troškove putovanja do Austrije ili neke zemlje regiona da bi kvalitetnije dopunio nalaz u vezi sa sporom koji nekoliko godina vode sa “Plantažama”. U sudnici se juče nije pojavio ni Jovanić, niti advokat Martinović, koji je poslao zamjenu.

Izvršna direktorka “Plantaža” Verica Maraš koja je ranije svjedočila u ovom sporu, kazala je da OMP “Engineering” želi da izađe iz posla u fabrici za proizvodnju briketa “Plantomp” “zbog promašaja u samoj tehnologiji i opremi” koju su uvezli.

Maraševa, koja je bila i predsjednica Upravnog odbora “Plantompa”, navela je da ni na jednoj sjednici odbora niko nikada nije pominjao razlog “da bi nedostatak sirovine natjerao OMP da izađe iz ovog posla”.

Ugovorom su se “Plantaže” obavezale da godišnje “Plantompu” dopremaju 10.000 tona orezovine (lozovine), ali proizvodnja briketa nikada nije ni startovala već je samo 16-17 šlepera sirovine odvezeno u Brčko (BiH) gdje je prerađena u skuplji proizvod, briket za roštilj, koji je potom opet vraćen u Crnu Goru i prodavan u marketima “Voli”.

Fabrika briketa svečano je otvorena u julu 2011. godine.

Bonus video: