Biznismeni kupili zemljište po Kolašinu, pa "isparili"

Kolašinske vlasti ne uspijevaju već duže od deceniju da stupe u kontakt sa raznim investitorima koji su na atraktivnim lokacijama planirali gradnju i nestali, ne plativši komunalije
21583 pregleda 17 komentar(a)
Pogled na Bašanje brdo kod Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Pogled na Bašanje brdo kod Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 20.09.2019. 20:15h

Duže od decenije ražličite kolašinske vlasti nisu uspjele da stupe u kontakt sa nekolicinom investitora, koji su na području te opštine kupili zemljište, a ubrzo potom i nestali.

Toliko dugo su neprivedene namjeni i atraktivne parcele u njihovom vlasništvu, uglavnom, u prigradskim naseljima.

Većina tih lokacija, planskim dokumentima, namijenjena je za turističko-ugostiteljske i sportsko-rekreativne sadržaje. Ni aktuelna kolašinska vlast, tokom minule godine, nije napravila korak više u nastojanjima da stupi u kontakt ili, eventualno, vrati u grad kompanije, od kojih se nekad mnogo očekivalo.

U nekoliko slučajeva, nakon početnih radova ili plaćanja dijela komunalija, investitori se nikada više nijesu javili nadležnim opštinskim službama.

U Opštini potvrđuju da je riječ „o izuzetno važnim lokacijama, na kojima su novi vlasnici bili najavili izgradnju hotela i turističkih smještajnih jedinica“. Iako se godinama vlasnici nijesu javljali, u lokalnoj upravi objašnjavaju da se „prirodno računa na površine, jer Kolašin kao grad nema puno prostora da se širi i razvija“.

"Zbog toga ćemo pokušati da ostvarimo komunikaciju sa vlasnicima tih parcela kako bi, s jedne strane, saznali kakvi su njihovi planovi, a s druge ukazali na značaj tih površina za razvoj. Takođe, iskazaćemo svoju spremnost da, sa pozicije lokalne uprave budemo pravi partneri kako bi te parcele što prije i što uspješnije postale prave investicione adrese“, tvrde u Opštini.

Tokom 2006. i 2007. godine investitori su najčešće bili zainteresovani za zemljišta prema Bjelasici, zatim za Trunića do i dio uz put prema skijalištu na Jezerinama.

Najviše se očekivalo od grčkog milijardera Viktora Restisa, odnosno njegove kompanije „Vires“, koja je bila zainteresovana za gradnju turističkog kompleksa na Barutani. Na tom brdu udaljenom nepunih 500 metara od grada sada samo razrovana zemlja podsjeća da je Restis namjeravao da ulaže u Kolašin.

Mehanizacija, koju je angažovao „Vires“ kratko je radila prije desetak godina, a od tada niko od predstavnika te firme nije se javio lokalnoj upravi.

Prema nezvaničnim informacijama, koje nikad nijesu potvrdili iz Opštine, kompanija „Veritas“ uplatila je skoro 700.000 od 1,5 miona eura, koliko su iz Opštine tada obračunali da treba uplatiti za komunalije. Bilo je nezvaničnih nagovještaja da ta firma želi da inicira produženje građevinskih dozvola, ali to se nije desilo.

Dio komunalija platila je i firma “Morgan W”, koja je kupila zemlju na Bašanjem brdu. Na tom atraktivnom dijelu kolašinske opštine bilo je planirano da nikne turistički kompleks „Mala Norveška“. Razloge višegodišnje neaktivnosti tog investitora u lokalnoj upravi, takođe, ne znaju, a prema nezvaničnim informacijama, firma “Morgan W” je, odmah po kupovini površina na Bašanjem brdu, bila obeshrabrena višemilionskim iznosom komunalija i neadekvatno komunalno opremljenim zemljištem.

"Studija lokacije za taj dio je završena i usvojena, ali s obzirom na to da je firma ostala dužna nekoliko desetina hiljada eura, odbornici su odlučili da se ne objavljuje u „Službenom listu“, tako da nije pravosnažna. To će biti tek kad investitor izmiri dug“, kazali su nezvanično u kolašinskoj Opštini.

Godinama unazad lokalna opozicija tvrdi da su investitori ozbiljno zainteresovani za gradnju „otjerani “ visokim komunalnim naknadama za zemljište koje je bilo potpuno komunalno neopremljeno. Ni na Bašanjem brdu ni na Barutani nema adekvatne putne infrastrukture, niti priključaka za vodu i struju.

U Opštini niko tokom minulih desetak godina nije mogao sa sigurnošću kazati dugovanja investitora koji su od 2006. do 2010. godine dobili građevinske dozvole.

Navodno, nije vođena evidencija o nenaplaćenim komunalijama za taj period, već su iz sekretarijata za uređenje prostora stizala rješenja samo o onom što je naplaćeno. Lokalna uprava je za te četiri godine uspjela da od komunalija prihoduje nešto više od 1,6 miliona eura.

Ne mogu da naplate porez na nepokretnosti

Opština Kolašin godinama ne uspijeva da nađe način da naplati par miliona eura duga po osnovu poreza na nepokretnosti.

Među dužnicima, koji su, navodno, naveli nepoznate adrese svojih firmi, jesu i mnogi od kojih se u tom gradu očekivalo mnogo.

Prema podacima iz marta ove godine, preko 40 firmi na spisku je onih do kojih iz kolašinske Opštine ne mogu da dođu čak ni da bi im uručili rješenja o porezu na nepokretnosti, a kamoli da naplate bar dio potraživanja po osnovu poreza.

Bonus video: