Ustavni sud razmatra neradnu nedjelju

Izmjena zakona sa ovim dodatim članom usvojena je u julu ove godine, a on stupa na snagu 15. oktobra pa je prva neradna nedjelja za trgovce 20. oktobar
1946 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ustavni sud pokrenuo je pretpostupak povodom inicijative Unije poslodavaca da se ocijeni ustavnost i zakonitost dijela Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se za najveći broj trgovina uvodi neradna nedjelja i državni i drugi praznici.

“U predmetu ocjene ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u toku je prethodni postupak u kojem se ispituju procesne pretpostavke neophodne za vođenje postupka i pribavljaju potrebna mišljenja i dokumentacija”, saopšteno je “Vijestima” iz Ustavnog suda.

Izmjena zakona sa ovim dodatim članom usvojena je u julu ove godine, a on stupa na snagu 15. oktobra pa je prva neradna nedjelja za trgovce 20. oktobar. Inicijator ovakvog zakonskom rješenja bio je Odbor za trgovinu Privredne komore, dok je Unija poslodavaca pokrenula inicijativu za njegovo ukidanje na zahtjev tržnih centara “Delta”, “Kamelija” i “Gintaš”, kojima prethodno nije prošao predlog da tržni centri budu izuzetak.

Trgovci iz odbora Privredne komore smatraju da se ukupan promet neće smanjiti već da će se sa nedjelje preliti na druge dana. Dok iz UPCG smatraju da je ovakvo rješenje neustavno i da krši slobodu preduzetništva, kao i da će izazvati smanjenje broja zaposlenih. Oni navode da sada radnici koji rade nedjeljom dobijaju druge slobodne dane.

Bonus video: