kum predsjednika države

Dan: Dušanu Banu od države 900.000 eura za tri godine

Ugovori u koje je taj podgorički list imao uvid pokazuju da Ban od 2016. rentira poslovni prostor u Podgorici za potrebe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za smještaj Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Agencije za duvan i Monteorganike, površine 1.500 metara kvadratnih
9380 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za imovinu isplatila je od jula 2016. do septembra ove godine najmanje 660.000 eura biznismenu Dušanu Banu,  kumu predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista (DPS)  Mila Đukanovića, piše Dan.

Ugovori u koje je taj podgorički list imao uvid pokazuju da Ban od 2016. rentira poslovni prostor u Podgorici za potrebe Ministarstva  poljoprivrede i ruralnog razvoja, za smještaj Uprave za bezbjednost  hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Agencije za duvan i  Monteorganike, površine 1.500 metara kvadratnih.

Dan piše da sa plaćanjem rente Banu  neće se stati, jer je prije par dana, tačnije 17. septembra ove godine  potpisan novi ugovor o zakupu, koji obavezuje Upravu za imovinu da  nastavi sa plaćanjem rente još godinu na mjesečnom nivou 18.131,85 eura,  odnosno 217.582,20 eura. To u praksi znači da će za godinu ukupan iznos  sredstava koja su isplaćena Banu biti oko 900.000 eura.

U najnovijem ugovoru se navodi da je Uprava za imovinu izabrala  zajedničku ponudu firmi „Prohaus” i „Prohaus Montenegro” kao  najpovoljniju na tenderu za zakup poslovnog prostora za potrebe  institucija pod okriljem Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.  Uprava za imovinu, odnosno država se obavezala posebnom izjavom da će  uredno plaćati kiriju.

Dogovoreno je da država mora raspolagati zakupljenim prostorom sa dužnom  pažnjom, te da uredno izmiruje sve obaveze po osnovu utroška električne  energije, vodovoda i kanalizacije. Takođe, propisana je obaveza urednog  izmirivanja telefonskih računa, a jasno je naznačeno da korisnici  prostora ne smiju raditi bilo kakve adaptacije i popravke u pos lovnom  prostoru bez pisane saglasnosti izdavača.

Izvršilac (firme Prohaus i Prohaus Montenegro) se obavezuje da naručiocu  (Upravi za imovinu) sa potpisanim ugovorom preda neopozivu, bezuslovnu i  naplativu na prvi poziv garanciju banke,  za dobro izvršenjeugovora na iznos od dva odsto od ukupne vrijednosti  ugovora. Garancija za dobro izvršenje je sastavni dio ugovora i traje do  isteka vremena na koji se ugovor zaključuje navodi se u ugovoru.

Potpisnici ugovora, direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović i direktor firmi „Prohaus” i „Prohaus Montenegro” Dušan Ban  su se usaglasili da do raskida posla može doći u slučaju neplaćanja  zakupnine. Takođe, ugovor može prestati otkazom koji svaka strana može  dati drugoj u pisanoj formi, poštujući otkazni rok od 90 dana, koji  počinje teći danom dostavljanja otkaza.

Nakon isteka zakupa Uprava za imovinu je dužna da vrati poslovni prostor  u istom stanju u kojem su ga i zatekli, te oslobođen od lica i stvari.  Strane ugovora su saglasne i da sve sporove koje nastanu iz odnosa  zasnovanih ugovorom prvenstveno rješavaju sporazumno, a ukoliko na taj  način ne uspiju da riješe problem onda će se obratiti sudu u Podgorici.

Milioni od trajekta

Prema podacima iz Centralnog registra Privrednog suda, Dušan Ban je osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik firme Prohaus.

Ban je inače poznati  biznismen i njegova kompanija Prohaus kupila je 2004. godine od Fonda za  penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore, za 1,2 miliona eura,  većinski paket akcija preduzeća Pomorski saobraćaj iz Kamenara. Mediji  su ranije objavili da je ta prodaja obavljena u najvećoj tajnosti.  Preduzeće Pomorski saobraćaj iz Kamenara uživa monopol na izuzetno  frekventnoj trajektnoj liniji Lepetane-Kamenari u Boki kotorskoj. Samo u  poslednjih pet godina od 2013. do 2017. godine imao je čistu zaradu od  9,14 miliona eura. To pokazuju finansijski iskazi ovog preduzeća koje  upravlja trajektima na relaciji Kamenari-Lepetane koji su dostavljani  Poreskoj upravi (PU), piše današnji Dan.