NLB grupa želi da se širi u regionu

"Pored organskog rasta i razvoja mi pomno pratimo situaciju na tržištu te aktivno proučavamo i analiziramo mogućnosti koje bi se pojavile na području spajanja i akvizicija, a sve to uz pažljivo razmatranje kako bi se povećala vrijednost za dionice banke”, kazali su u NLB grupi
1466 pregleda 0 komentar(a)
NLB grupa prisutna u šest zemalja: NLB Montenegro, Foto: Luka Zeković
NLB grupa prisutna u šest zemalja: NLB Montenegro, Foto: Luka Zeković

Slovenačka bankarska grupacija NLB grupa zainteresovana je za širenje u regionu jugoistočne Evrope i pomno prati situaciju na tržištu u Srbiji i analizira mogućnosti koje bi se pojavile za spajanje banaka, saopšteno je zvanično “Vijestima” na pitanje da li imaju neki plan za Komercijalnu banku u Crnoj Gori ako postanu vlasnici njene majke banke u Srbiji.

NLB je predao najbolju ponudu za kupovinu većinskog paketa akcija Komercijalne banke u vlasništu srbijanske vlade. Prema pisanju beogradskog lista “Danas” NLB za paket od oko 83 odsto državnih akcija nudi 450 miliona eura.

Od ovoga posla zavisiće i sudbina njene ćerke banke u Crnoj Gori. Ako NLB preuzme beogradsku Komercijalnu banku, njena grupa dobila bi još jednu banku u Crnoj Gori gdje već postoji Montenegro NLB, što bi vjerovatno značilo spajanje ovih banaka u budućnosti.

“NLB grupacija jedina je međunarodna bankarska grupacija sa sjedištem u Sloveniji i isključivim fokusom na jugoistočni region u Europi. Prisutna je na šest tržišta zapadnog Balkana, a na četiri od njih naš tržišni udio je iznad 10 odsto i imamo sistemsku ulogu. Srpsko tržište najveće je na tom području, gdje smo prisutni i, takođe, ima i najveći potencijal, a tržišni udio NLB grupacije tu je najmanji, te ne dostiže ni dva posto. Tržišni udio NLB Beograd u prvom polugodištu 2019. godine iznosio je 1,6 odsto”, rečeno je “Vijestima” iz slovenačke grupacije.

Kako su objasnili, zato stalno traže način da bi ojačali svoju poziciju, a napominju da je NLB Beograd već do sada imao organski rast.

“Pored organskog rasta i razvoja mi pomno pratimo situaciju na tržištu, te aktivno proučavamo i analiziramo mogućnosti koje bi se pojavile na području spajanja i akvizicija, a sve to uz pažljivo razmatranje kako bi se povećala vrijednost za dionice banke”, kazali su u NLB grupi.

Bonus video: