Popadić: Do kraja 2025. ili tokom 2026. vratićemo Ćehotinu u staro korito

Izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić je kazao da Rudnik uglja privodi kraju još jednu uspješnu poslovnu godinu koju su obilježili stabilno poslovanje i rekordna proizvodnja otkrivke i isplata prve dividende akcionarima
1170 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.09.2019. 15:53h

Izvršni direktor Rudnika uglja u Pljevljima Slavoljub Popadić kazao je danas da će do kraja 2025. ili tokom 2026. godine rijeku Ćehotinu vratiti u svoje staro korito, na dijelu koji prolazi kroz kop Potrlica.

Popadić je to kazao na Svečanoj akademiji koja je danas povodom 24. septembra Dana Rudara Crne Gore organizovao Rudnik uglja Pljevlja u sali Doma kulture u Pljevljima.

Svečanosti su prisustvovali i ministarska ekonomije Dragica Sekulić i ministar odbrane Predrag Bošković.

Rudnik je prije desetak godina izmjestio Ćehotinu obodom Površinskom kopa, zbog napredovanja rudarskih radova, a cijela investicija koštala je nekoliko miliona eura.

Za potrebe izmještanja Ćehotine, Rudnik je morao da napravi branu u Durutovićima, kako bi skrenuo rijeku sa svog ranijeg toka, i izgradi dva tunela kao i dva kanala kojim trenutno protiče Ćehotina.

Popadić je kazao da je pri kraju izrada dopunskog rudarskog projekta za period od 2020. do 2025. godine u kojem će fokus dati na vraćanje Ćehotine u svoje staro korito.

"U ovom trenutku radimo dopusnki rudarski projekat za 2020-2025 godinu i projekat je pri kraju i ono što je u fokusu je vraćanje Ćehotine u staro korito", kazao je Popadić.

On nije rekao koliko će koštati Rudnik ponovno vraćanje Ćehotine u staro korito.

"To će biti dosta izozavan posao i siguran sam da sa našim znanjem i iskustvom i podrškom Vlade, EPCG i Opštine će taj posao privesti kraju. Predstoje nam ozbiljni infrastrukturni radovi, koji će se morati početi narednih godina da bi smo 2025. ili 2026. godine Ćehotinu pustili da ponovo teče starim koritom“, rekao je Popadić.

On je kazao da Rudnik uglja privodi kraju još jednu uspješnu poslovnu godinu koju su obilježili stabilno poslovanje i rekordna proizvodnja otkrivke i isplata prve dividende akcionarima.

"U prvih osam mjeseci Rudnik uglja je realizovao otkrivku u rekordnom iznosu od preko 4,8 miliona metara kubnih, što je za oko 30 odsto bolja realizacija nego za isti period prošle godine. U martu i avgustu ove godine proizvedene su rekordne mjesečne količine otkrivke sa tendencijom da 2019. bude obilježena kao rekordna u proizvodnji otkrivke u 67 godina postojanja Rudnika uglja“, rekao je Popadić.

Istakao je da je u prvih osam mjeseci Rudnik proizveo 920.000 tona uglja što je na nivou plana.

"Isporuka za potrebe Termoelektrane je na nivou predhodne godin, a prodaja ostalim kupcima je utrostručena u zadnje četiri godine i u prvih osam mjeseci je nastavila trend rasta. Tako da je na kraju avgusta dostigla 65.000 tona, što je bolje nego u istom periodu predhodne godine", rekao je Popadić.

Tvrdi da će 2019. godina biti uspješnija od predhodne kada je pljevaljska rudarska kompanija ostvarila dobit od 6,5 miliona eura.

"Predstojeća 2020. kao i godine početka ekološke rekonstrukcije je od posebnog značaja za Rudnik, EPCG, i građane Pljevalja. Paralelno sa aktivnostima na ekološkoj rekonstrukciji TE, Rudnik planira dodatno angažovanje na internim ekološkim pitanjima, stavljajući u fokus sisteme za obaranje prašine u kopu, transportnim putevima i postrojenjima za preradu uglja i otkrivke. To će doprinjeti poboljšanju uslova rada, ali i ukupne ekološke situacije u okruženju Rudnika", rekao je Popadić.

Povodom Dana rudara danas je svečano otvorena i hala za održavanje rudarske mehanizacije.

Izgradnja hale koja je trajala dvije godine Rudnik je koštala oko dva i po miliona eura.

Hala je površine preko 2.000 metara kvadratnih, a Popadić tvrdi da je nasavremenija u okruženju i šire.

Kao i svake godine i ove godine rukovodstvo kompanije uručilo je nagrade najboljim radnicima između dva praznika.

Nagrađeni radnici Rudnika uglja Pljevlja
Nagrađeni radnici(Foto: Goran Malidžan)

Po 1.000 eura i plakete dobili su Ranko Joksović, Strahinja Šljukić, Sretko Knežević, Ervin Abaspahić i Milunka Kljajević.

Na Svečanoj akademiji govorili su i predstavnici rudnika iz Berana, Nikšića i pljevaljskog rudnika Šuplja stijena.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović.

Sekulić:Crne Gora posjeduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić je kazala da ove godine slavimo tradiciju rudarske proizvodnje u Crnoj Gori.

"S ponosom ističem da Crne Gora posjeduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta u ovoj oblasti koji će u budućnosti uticati, na povećanje rudarske proizvodnje i ekonomskom razvoju Crne Gore. Svoje uvjerenje temeljim na činjenici da naša država raspolaže značajnim rezervama uglja u pljevaljskom, beranskom ugljenosnom basenu, zalihama crvenog boksita na jugozapadu zemje kao i ovjerenim rezervama olovocinkane rude koje se nalaze u rejonu Ljubišnje i Bjelasice. Upravo zbog toga izražavam očekivanje da će u ovoj oblasti biti dodatnih investicija što će značiti otvaranje novih rudnika, a samim tim i dodati inpuls razvoju rudarstva u Crnoj Gori", rekla je Sekulić ističući da u vremenima koja dolaze moramo ići u korak sa standardima u ovoj oblasti koji postoje u zemljama Evropske unije.

Kazala je da je opredjeljenje Vlade poboljšanje radnih uslova, materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih i veća ulaganja u ovom sektoru "koja su usmjerena ne samo na ekonomski rast već i na ekološku održivost i dostojanstvo rudarskog poziva".

Bonus video: