Rabrenović: Željezara smanjuje plate, hoće troškove da pokrivaju oduzimajući od radnika

"Ponudili su da nam svima smanje plate za 10 odsto i da to važi do 1. januara uključujući i ovaj septembar. U toj varijanti radila bi samo prva smjena. Drugi predlog je da svi idemo kućama do 1. januara i da prmimo 70 odsto plate", kazao je Rabrenović
3027 pregleda 4 komentar(a)
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.09.2019. 13:10h

Prema riječima predsjednika sindikata nikšićke Željezare Tosčelik, Željka Rabrenovića, uprava je donijela odluku o smanjenju zarada svim radnicima.

"Ponudili su da nam svima smanje plate za 10 odsto i da to važi do 1. januara uključujući i ovaj septembar. U toj varijanti radila bi samo prva smjena. Drugi predlog je da svi idemo kućama do 1. januara i da prmimo 70 odsto plate", kazao je Rabrenović.

Sindikat je za sjutra u 14 časova zakazao sastanak sa radnicima kako bi donijeli eventualno odluku o ponuđenim predlozima.

"Poslovodstvo je obrazložilo da su takvu odluku morali donijeti zbog krize na tržištu čelika u automobilskoj industriji i slično. Hoće svoje troškove da pokrivaju oduzimajući od plata radnika", istakao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, posebno su zabrinuti za ugovorce a njih je 30-ak jer kada god su se ovakve situacije prethodno dešavale, uvijek bi bili raskinuti ugovori o radu.

Rabrenović je pozvao Vladu i resorna ministarstva da im pomognu jer je situacija u Željezari kako je kazao postala neizdrživa.

Tosčelik: Operativni gubitak u trećem kvartalu na rekordno visokom nivou, privremeno samanjenje

Iz kompanije Tosčelik je saopšteno da zbog trenutnih ekonomskih uslova i nivoa cijena na njihovim ciljnim tržištima, tj. u mašinskoj industriji u Evropi, posebno u Njemačkoj i Italiji, operativni gubitak kompanije u trećem kvartalu tekuće godine je na rekordno visokom nivou.

"Kao reakcija na trenutne uslove i povećane gubitke, kompanija je napravila program štednje i transformacije kako bi ograničila dalje gubitke i ujedno umanjila rizik zavisnosti od mašinske industrije. Kao dio ovog programa, zarade svih zaposlenih privremeno se smanjuju 10 odsto do kraja tekuće godine. Obračun redovnih zarada će biti od 1. januara 2020. jer se tada očekuje oporavak tržišta. Program štednje i transformacije koji se koristi nije ograničen samo na privremeno smanjenje zarada, već sadrži i druge mjere. Ova vrsta mjera štednje sprovodi se u gotovo svim oblastima poslovanja koje se suočavaju sa problemima", navodi se u saopštenju Tosčelika.

Bonus video: