MINISTARSTVO FINANISJA:

"Crna Gora emitovala 500 miliona eura obveznica na međunarodnom tržištu"

"Na ovaj način investitori su iskazali puno povjerenje kontinuiranoj politici Vlade, ostvarenim rezultatima i budućim planiranim aktivnostima na polju makroekonomske i fiskalne politike, očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, i ostvarenim i planiranim aktivnostima na polju euroatlanskih integracija"
2150 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 27.09.2019. 09:37h

Crna Gora je juče realizovala transakciju crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu pod do sada najpovoljnijim uslovima, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

"Naime, crnogorske obveznice su realizovane u iznosu od 500 miliona eura, uz period dospijeća od 10 godina po kamatnoj stopi od 2,55%, što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu. Na ovaj način investitori su iskazali puno povjerenje kontinuiranoj politici Vlade, ostvarenim rezultatima i budućim planiranim aktivnostima na polju makroekonomske i fiskalne politike, očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, i ostvarenim i planiranim aktivnostima na polju euroatlanskih integracija", istakli su iz Ministarstva finansija.

U saopštenju se dodaje da potvrda dobrim rezultatima ukazuje ostvarena ukupna potražnja za crnogorskih hartijama od vrijednosti, imajući u vidu da je ponuda investitora trostruko više premašivala iznos transakcije, dostižući maksimum od preko 1,8 milijardi ura.

"Takođe, imajući u vidu da je interesovanje iskazalo preko 190 investitora iz različitih krajeva svijeta, crnogorska obveznica ostvaruje značajno interesovanje na međunarodnom tržistu hartija od vrijednosti. S tim u vezi, geografski posmatrano emisija je u značajnoj mjeri diferzifikovana, uz iskazano značajno interesovanje investitora iz Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope, Sjedinjenih Američkih država, Azije. S druge strane, najzastupljeniji su bili institucionalni investitori, odnosno investicioni fondovi, osiguravajuća društva, komercijalne banke i sl. Postignut je značajan uspjeh na međunarodnom tržištu kapitala ostvarujući najpovoljnije tržišne uslove koje je Crna Gora ostvarila od prve emisije crnogorskih međunarodnih hartija od vrijednosti", kazali su iz Ministarstva finansija.

Povezani članci

31. Jul 2019.

Usvojen rebalans budžeta

Skupština Crne Gore je u julu je usvojila rebalans budžeta kojim je predviđeno da se država može u ovoj godini zadužiti do 500 miliona eura za potrebe finansiranja duga koji dolazi na naplatu naredne godine.

Razlozi za rebalans budžeta su i povećanja minimalne zarade i smanjenja doprinosa na poreska opterećenja privrede, unapređenja zdravstvene zaštite i povećanja naknada po osnovu nezaposlenosti.