Ivanović izganjao dozvolu za majčinu vinariju

Na info-tabli piše da će radovi biti završeni do aprila 2020.
15572 pregleda 16 komentar(a)
Info-tabla na imanju Ivanovića, Foto: Privatna arhiva
Info-tabla na imanju Ivanovića, Foto: Privatna arhiva

Kompanija “I – WINE” Ljubice Ivanović, majke savjetnika predsjednika Crne Gore i poslanika DPS-a Petra Ivanovića, započela je gradnju pogona za preradu grožđa u Doljanima, u Podgorici.

Na info-tabli piše da će pogon biti završen u aprilu 2020. Prema podacima Privrednog suda, Ivanovićeva (78) je firmu osnovala prošle godine i stoprocentni je vlasnik, a izvršni direktor je njen sin Luka Ivanović.

Ivanovići u Doljanima imaju veliki vinograd, a na Ljubicu Ivanović se vodi više od 20.000 kvadrata zemljišta, porodična stambena zgrada.

Većinu imovine stekla je nasljedstvom, dio zemljišta, u blizini područnog odjeljenja škole u Doljanima, kupovinom.

Petar Ivanović je lani tražio od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju objekta u Doljanima, objavile su “Vijesti” u maju prošle godine.

Petar Ivanović
Petar Ivanović(Foto: Boris Pejović)

On je tada izjavio novinaru “Vijesti” da griješi, ali kada mu je saopšteno da je potpisnik toga zahtjeva, rekao je da je to uradio za majku.

“Jer sam ja dežurni kurir u familiji. Nekoliko puta se obraćala zahtjevom, ali je bila odbijena, pa je potrebno pojašnjenje šta može tamo da radi. Područje je pokriveno planskom dokumentacijom”, kazao je tada Ivanović.

On je rekao da će, nakon dobijanja odgovora, raditi u skladu sa zakonom.

“Vijesti” su ranije objavile da je Ivanovićeva među deset najvećih akcionara u kompaniji “Jugopetrol”.

Nejasno je kako je stekla vrijedne akcije, odnosno da li je riječ o kupovini, poklonu, nasljeđu ili paketu akcija iz bivšeg privatizacionog fonda koji je dovođen u vezu s Petrom Ivanovićem, tako što je navodno preko povezanih lica godinama imao vlasničko učešće, što je on javno negirao.

Tržišna vrijednost akcija, odnosno 0,54 odsto ukupnog vlasništva kompanije Jugopetrol, prema posljednjim berzanskim cijenama iznosi nešto više od 300 hiljada eura, dok je realna vrijednost i veća.

Jugopetrol je, prema podacima iz izvještaja o poslovanju, ostvario neto-profit od 235.196 eura od januara do kraja juna ove godine, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na uporedni period lani, kada je profitirao 3,14 miliona eura.

Bonus video: