Rješenje Predloga zakona o radu: Postignut visok stepen saglasnosti u ključnim oblastima

Predsjednik Savjeta, Duško Marković je, zaključujući raspravu o toj tački dnevnog reda, kazao da Predlog zakona o radu mora biti novi kvalitativni iskorak u politici u toj oblasti koji treba da podigne konkurentnost
1355 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta, Foto: Gov.me
Sa sjednice Savjeta, Foto: Gov.me

Predloženim rješenjima Predloga zakona o radu postignut je visok stepen saglasnosti u ključnim oblastima, odnosno suzbijanju sive ekonomije, fleksibilnosti na tržištu rada i zaštiti prava zaposlenih, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za konkurentnost.

Nakon detaljne diskusije u kojoj su razmotreni komentari na Predlog zakona predstavnika poslovne zajednice dogovoreno je da se sistematizuju njihovi ključni zajednički predlozi, kako bi nadležno Ministarstvo, u nastavku socijalnog dijaloga, sačinilo finalni tekst Predloga i u najkraćem roku ga uputilo Vladi na usvajanje.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da su razmotreni komentari predstavnika Privredne komore, Američke privredne komore u Crnoj Gori, Savjeta stranih investitora, Unije poslodavaca i Montenegro biznis alijanse.

Predsjednik Savjeta, Duško Marković je, zaključujući raspravu o toj tački dnevnog reda, kazao da Predlog zakona o radu mora biti novi kvalitativni iskorak u politici u toj oblasti koji treba da podigne konkurentnost.

“To treba da donese novu vrijednost, pri čemu se, u regulatornom smislu, ne smije dozvoliti pretjerano administriranje i uvođenje administrativnih procedura za poslodavce”, navodi se u saopštenju.

Savjet je razmotrio i podržao i Predlog zakona o Fondu rada kojim se, između ostalog, u cilju zaštite zaposlenih preciznije uređuje postupak za ostvarivanje prava zaposlenog na isplatu neisplaćenih potraživanja, po osnovu prestanka radnog odnosa usljed stečaja kod poslodavca.

“Predlogom zakona o elektronskoj upravi, koji je Savjet podržao, teži se unapređenju ambijenta u kojem će javna uprava biti servis građana i privrede, a, kako je saopšteno, najbolji način za eliminisanje administrativnih barijera je upravo mogućnost da građani i privredni subjekti komuniciraju sa javnom upravom u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta”, rekli su iz Vlade.

Savjet je podržao i Predlog zakona o korišćenju fizičke infrastrukture za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina kojim se ova oblast usklađuje sa odgovarajućom direktivom Evropske unije (EU).

Savjet je odlučio da, imajući u vidu potrebu detaljne diskusije o svim tačkama dnevnog reda, preostale teme razmotri u nastavku sjedice, koji će se naknadno održati.

Bonus video: