Simović: Na sjeveru se dešavaju značajni iskoraci u poljoprivredi i ostalim oblastima

On je govorio o većem broju infrstrukturnih projekata, izgradnji puteva, vodovodne i druge poljoprivredne infrastrukture
1723 pregleda 6 komentar(a)
Simović danas u Beranama, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Simović danas u Beranama, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Ažurirano: 05.10.2019. 19:38h

Prvi međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti u Beranama i na sjeveru Crne Gore, čije je održavanje finansijski podržala Vlada potvrda je da se na sjeveru dešavaju značajni iskoraci i u poljoprivredi i u ostalim oblastima, kao što su posebno kapitalni infrastrukturni projekti, novi preduzetnički zamah sjevera, iskoraci u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu.

To je otvarajući ovu poljoprivrednu manifestaciju, ocijenio popredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je kazao da je sjever Crne Gore “adresa ulaganja, kontinuiranog prisustva, iskazane želje i posvećenosti da se evidentan razvoj Crne Gore uravnoteži”.

Sajam Berane
Sa sajma(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

“To je motiv našeg sve češćeg prisustva na sjeveru, sa ciljem da na bazi izdašnih prirodnih potencijala i sa vrijednim, odgovornim i mudrim domaćinima i preduzetnicima, stvaramo nove vrijednosti naše ekonomije i života na ovim prostorima” – rekao je Simović.

On je govorio o većem broju infrstrukturnih projekata, izgradnji puteva, vodovodne i druge poljoprivredne infrastrukture.

“Današnji naš susret je dobra prilika da se predstave plodovi jedinstvene prirode, duge tradicije i vrijednog rada poljoprivrednika, da se predstave proizvodi nastali dobrim spojem te očuvane tradicije i osvojenih novih tehnologija i standarda kvaliteta, i prilika da još jednom zajedno afirmišemo značajan doprinos koji naši EU partneri daju razvoju crnogorske poljoprivrede kroz brojne izdašne programe podrške. Trenutno se kroz IPARD program širom Crne Gore realizuje više od 250 projekata vrijednosti investicija od preko 27 miliona eura u primarnoj proizvodnji i u sektoru prerade” – kazao je Simović.

Prema njegovim riječima današnji događaj je nova dobra prilika za susret sa dobrim domaćinima.

“Poljoprivredne službe i servisi sve su bliži domaćinima. U Andrijevici se gradi Kuća voća. U Bijelom Polju ćemo brzo otvoriti Kuću poljoprivrede za Sjever, koja će biti druga kuća našim domaćinima, gdje će moći dobiti sve informacije i savjete. Vrijedni domaćini i u Beranama i širom sjevera prepoznaju sve ove napore, aktivnosti i rezultate jer oni najbolje znaju da prepoznaju i cijene rad, kreativnost i međusobno povjerenje. Na takav način unapređujemo potrebno zajedništvo na kojem treba da gradimo modernu i prosperitetnu Crnu Goru” – rekao je Simović.

Milutin Simović
Simović danas u Beranama(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

On je kazao da će zato Vlada, lokalne samouprave i vrijedni poljoprivrednici nastaviti da stvaraju dobre prilike za pokretanje novih i snaženje postojećih biznisa u poljoprivredi, za osvajanje novih tehnologija, standarda i novih tržišta, “za dobre domaćine, i sadašnje i buduće”.

“Uvjeren sam da će ovaj sajam iz godine u godinu okupljati sve veći broj izlagača” kazai je popredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Predsjednik optine Berane Dragoslav Šćekić je izrazio zadovoljstvo što je prvi Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti ,,Berane 2019“, okupio 70 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine.

“Iskoristiću ovu priliku da iskažem zahvalnost i zadovoljstvo zbog izuzetne saradnje koju ostvarujemo sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, na čelu sa ministrom Simovićem, na svim projektima koje smo do sada realizovali na teritoriji opštine Berane. Upravo jednom takvom aktivnošću Ministarstva i opštinskog Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu, organizovana je i ova manifestacija, prva ovog tipa u Crnoj Gori” – rekao je Šćekić.

In je kazao da je sajam “izvrsna prilika za promociju domaćih proizvoda”.

“Porast domaće proizvodnje, njenog kvaliteta i brendiranja, pitanja su koja nam sve više zaokupljaju pažnju, naročito imajući u vidu porast cijena hrane i izazov potrošača da nabave domaće proizvode. Poljoprivredna proizvodnja predstavlja najznačajniji izvor prihoda stanovništva naše opštine. Ipak, iako prepoznata kao strateška grana, u cilju unapređenja poljoprivrednog sektora, neophodna je koordinirana akcija institucija koje djeluju na tom polju, i mi iz lokalne uprave ulažemo značajne napore kako bi pospješili stanje u oblasti poljoprivrede” – kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima Opština Berane u proteklom periodu opredijelila je značajna sredstva kroz Agrobudžet.

“Pomenuću aktivnosti koje se odnose na individualna poljoprivredna gazdinstva, projekat Regionalne stočne pijace, Mladi poljoprivrednik, izgradnju ruralne infrastrukture, izgradnju vodovoda, naknadu majkama u ruralnom području, subvencije u plaćanju obaveza osiguranja postojećim i novoregistrovanim poljoprivrednim proizvođačima, koja za cilj ima stimulisanje zapošljavanja stanovništva u poljoprivredi i sprečavanje migracija stanovništva” dodao je predsjednik opštine Berane.

Sajam Berane
Sa Sajma(Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

On je ocijenio da je prvi Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti ,,Berane 2019“ prilika da poljoprivrednici promovišu svoje proizvode i hranu, razmijene iskustva i kroz inovacije unaprijede svoju djelatnost, kako bi bili konkurentniji na tržištu.

“Ovogodišnje izdanje Sajma pruža nam uvid u proizvodne mogućnosti naših i gostiju poljoprivrednika” – kazao je Šćekić, izražavajući nadu da će beranski Sajam postati tradicionalan i prepoznat.

Opštinski sekretar za poljoprivredu Božidar Premović najavio je da će drugi dan sajma obilježiti panel diskusije sa početkom sa eminentnim stručnjacima iz regiona.

Na sajmu su predstavljeni kako lokalni, tako i eminentni proizvođači poljoprivrednih proizvoda, hrane i pića iz Crne Gore i regiona, a sve u cilju bolje promocije njihovih proizvoda i bolje prodaje.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Opštine Berane i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Bonus video: