Slovačka platila, ali još nema zakona o kocki

Slovačka sa milion eura finansira novi zakon i unapređenje nadzora. Krajnji rok 31. oktobar
2313 pregleda 1 komentar(a)
Neizvršavanje obaveza bila bi bruka pred EU (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Neizvršavanje obaveza bila bi bruka pred EU (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija mora do kraja oktobra da pripremi novi Zakon o igrama na sreću, što sa milion eura plaća Vlada Slovačke, međutim do sada nijesu poznate aktivnosti na pripremi predloga ovog zakona.

Ministar finansija Darko Radunović potpisao je u decembru prošle godine sa slovačkim kolegom Peterom Kažimirom sporazum koji predviđa finansijsku podršku Slovačke od milion eura za izradu novog zakona i unapređenja informacionog sistema za nadzor priređivača igara na sreću i jačanja kapaciteta Uprave za igre na sreću. Rok za završetak tog projekta je 31. oktobar.

“Vijesti” su prije pet dana poslale pitanja Ministarstvu finansija dokle se stiglo sa pripremom novog, s obzirom na to da rok ističe, kada će novo zakonsko rješenje biti predstavljeno i kada očekuju da se nađe na dnevnom redu Skupštine.

Već 12 godina se najavljuje donošenje novog zakona o igrama na sreću koji bi povećao državne prihode i smanjio rizik od pranja novca, ali se to odlagalo. Obaveza uvođenje onlajn nadzora priređivača postoji već 14 godina, ali je on dijelimično zaživio tek prije dvije godine, uz izuzetak lutrijskih i igara u kazinu.

Prošle godine je kao pozitivna dočekana vijest da će Slovaci platiti i nadzirati ovaj posao, i da se zbog toga neće dešavati da neki privilegovani priređivači i lobiji utiču na proces reforme.

Slovačka je prvu ratu od pola miliona uplatila u roku od 30 dana nakon potpisivanja sporazuma, a preostali iznos treba da uplati do 30. januara 2020. godine, samo ukoliko Crna Gora ispuni svoj dio obaveza - poboljša regulativu u oblasti igara na sreću i obezbijedi kvalitetnu onlajn kontrolu priređivača. Ukoliko Crna Gora ne bi poštovala dogovor, osim gubitka od pola miliona, osramotila bi se pred partnerom iz EU.

Crna Gora je prošle godine imala 15 miliona eura prihoda od igara na sreću, a za sedam mjeseci ove godine 9,7 miliona. Ministar Kažimir je nakon potpisivanja sporazuma kazao da Slovačka želi da poboljša javne finansije u Crnoj Gori u regulaciji igara na sreću sa ciljem povećanja prihoda, i da je to pitanje povjerenja.

Bonus video: