Trgovci i državne kompanije najveći poslodavci

Jedina privatna proizvodna kompanija među 50 najvećih je Željezara Tosčelik sa svega 311 zaposlenih
5888 pregleda 6 komentar(a)
U “Voliju” radi više od jedan odsto ukupnog broja radnika u Crnoj Gori, Foto: Arhiva Vijesti
U “Voliju” radi više od jedan odsto ukupnog broja radnika u Crnoj Gori, Foto: Arhiva Vijesti

Najveći poslodavci u Crnoj Gori, prema finansijskom izvještaju iz prošle godine, jesu trgovačke i državne kompanije.

Najveći poslodavac u Crnoj Gori je trgovačka kompanija “Voli”, koja je imala 2.069 zaposlenih ili 204 više nego prošle godine.

Crna Gora je prošle godine imala zvanično 190 hiljada zaposlenih, tako da je u ovoj kompaniji radilo više od jedan odsto ukupnog broja zaposlenih u državi.

Na drugom mjestu je graditelj auto-puta kineski CRBC sa 1.654 radnika, od čega su svega 176 crnogorski državljani, tako da se ne bi moglo reći da je među velikim poslodavcima za crnogorske građane.

Treći poslodavac po veličini je predstavništvo slovenačkog trgovačkog lanca “Merkator” sa 1.432 radnika.

Na četvrtom mjestu je državna kompanija Crnogorski elektroprenosni sistem, dio nekadašnje jedinstvene Elektroprivrede, koji ima 1.341 radnika, dok u osnovnom dijelu EPCG ima 990 radnika, što je dovoljno za šestu poziciju.

Na petom mjestu je “Domaća trgovina” - “Aroma marketi”, koja je imala 1.005 zaposlenih.

Sljedeći je još jedan trgovački lanac “Laković” sa 929 radnika, a zatim slijedi niz državnih kompanija.

Pošta ima 922 zaposlenih, Aerodromi 868, Željeznička infrastruktura 787, Rudnik uglja 746, Institut Igalo 731, Javni servis RTCG 719...

Jedini privatna proizvodna kompanija među 50 najvećih je Željezara Tosčelik sa svega 311 zaposlenih, koja je nedavno najavila smanjenje zaposlenih i zarada zbog pada cijena čelika i narudžbi.

Od proizvodnih kompanija među prvih 50 poslodavaca trebalo bi da bude Kombinat aluminijuma, ali se on sa oko 600 radnika sada nalazi u stečaju. Kombinat se već šest godina nalazi u stečaju, njima, prema ugovoru sa stečajnom upravom, upravlja privatna kompanije Uniprom.

Od kompanija koje nešto proizvode među velikim poslodavcima su Plantaže sa 634 radnika, Mesopromet - Franca iz Bijelog Polja sa 494 radnika, Industrija piva i sokova Trebjesa sa 230, fabrika oružja “Tara” iz Mojkovca sa 180 radnika, Mesna industrija “Goranović” 152...

Najbrojnija hotelska kompanija je “Montenegro stars” iz Bečića sa 650 radnika, dok Budvanska rivijera ima 585.

Dva dijela nekadašnje Luke Bar sada zajedno imaju 659 radnika, od čega je u državnoj Luci Bar 353 a u privatizovanim kontejnerskim terminalima - Port of Adria još 306 zaposlenih.

Najveća naftna kompanija Jugopetrol ima 102 zaposlena, a glavni podizvođač na dionici auto-puta kompanija Bemax 189 radnika.

Najveći investitori u Crnoj Gori - Adriatic Marinas, vlasnik naselja i marine Porto Montenegro, ima 257 zaposlenih, graditelj Portonovog u Kumboru Azmont Investments 104, a Luštica Development 88 zaposlenih.

Adriatic Propertis, zakupac Svetog Stefana i Miločera, ima 280 radnika, dok u drugoj povezanoj firma istih vlasnika, Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, hotelu i kazinu “Maestral” radi 357 radnika.

Da je privatno obezbjeđenje značajan posao, govori podatak da firma Securitas Montenegro iz Nikšića, zapošljava 541 zaposlenog.

Hiljade radnika kod agencija za pozajmljivanje

U ovim podacima o brojevima zaposlenih ne računaju se oni radnici koji su radno angažovani kod tog poslodavca, ali preko takozvanih agencija za posredovanje ili pozajmljivanje radnika.

Radnici koju su zaposleni preko tih agencija, najčešće zbog toga da bi poslodavci izbjegli obavezu da ih nakon dvije godine angažuju po ugovoru na neodređeno, statistički se vode kao radnici tih agencija.

Tako agencija za posredovanje Employer "ima" 902 radnika, Dekra 883, Pro-Log 616, Outsourcing 612, Gi Group 596, Aztek 549, Nice Jobs 478, CRBO 466...

Desetine miliona prihoda mogu i sa jednim zaposlenim

Izvještaji pokazuju da postoje desetine firmi sa višemilionskim prometom a vrlo simboličnim brojem radnika.

Tako trgovačka firka TCK Montenegro sa 22,4 miliona eura prometa ima jednog radnika, dok 4W Automotiv ima dva radnika koja su donijela promet od 19 miliona.

Vlasnik elektrana na Krnovu Green Energy ima 15,6 miliona sa jednim zaposlenim.

Kompaniji Seabet, koja se bavi “informacionim tehnologijama” povezanim sa igrama na sreću, ostvarila je skoro 11 miliona sa jednim radnikom...

Bonus video: