Ko će ući u "Penziju plus"

Kastodi banka bivšeg Društva za upravljanje Atlas penzija i fonda “Penzija plus” je bila IBM banka, u vlasništvu biznismena sa potjernice Duška Kneževića, a koja je u stečaju od januara
6806 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Komisija za tržište kapitala pozvala je društva za upravljanje penzionim fondovima, sa sjedištem u Crnoj Gori, da do 19. oktobra podnesu ponudu za upravljanje “Penzijom plus”.

Bivši upravljač fonda “Penzija plus”, DZU Atlas penzija je od početka godine u postupku suspenzije dozvole za rad i onemogućene su uplate, kao i isplate članovima ovog dobrovoljnog fonda. Komisija je 4. oktobra tom društvu za upravljanje oduzela dozvolu za rad izdatu 18. marta 2008. godine.

Kastodi banka bivšeg Društva za upravljanje Atlas penzija i fonda “Penzija plus” je bila IBM banka, u vlasništvu biznismena sa potjernice Duška Kneževića, a koja je u stečaju od januara.

Novac uplaćivan u fond izdvojen je navodno iz stečajne mase IBM banke. Zbog neusaglašenih odredbi zakona, mjesecima su zarobljeni štedni ulozi 2.251 člana “Penzije plus” i blokirana njegova imovina od preko pola miliona eura.

Zaposleni u bivšem DZU od avgusta 2018. nijesu primali plate, niti su im uplaćivani doprinosi. Vlasnici DZU Atlas penzija su Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont, Atlas banka u stečaju, Fin Invest, Atlas grupa, DZU Atlas Mont, Unija poslodavaca, Savez samostalnih sindikata i Branislav Todorović.

Bonus video: