Ovako je planirano da izgleda Ski centar Cmiljača

Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a dužina je gotovo 1,4 km
8252 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2019. 14:21h

Ski centar Cmiljača želimo da imamo što prije u pogonu, saopštio je premijer Duško Marković.

On je danas obišao gradilište Ski centra Cmiljača kod Bijelog Polja.

Kako je saopšteno iz Vlade, izrazio je zadovoljstvo napretkom radova u ovoj godini i ocijenio da će i ovo buduće skijalište i kompleks turističkih centara na Bjelasici u cjelini biti od sezone 2020/2021. "novi zamajac ekonomiji" te da će donijeti nova radna mjesta.

ski centar Cmiljača
Žičara je dužine gotovo 1,4 km(Foto: gov.me)

"Želio sam da pri kraju građevinske sezone vidim šta se uradilo u toku ove godine, kako se odvijaju radovi i na koji način da se najbolje pripremimo da odmah početkom iduće godine nastavimo još snažnijim intenzitetom. Vlada se sada u razvoju Bjelasice i ski centara na Bjelasici fokusirala na Cmiljaču", rekao je Marković.

Dodao je da su proizvođač žičara Lajtner i njegov lokalni partner Novi Volvox "uradili ozbiljan posao na postavljanju stubova buduće žičare i polazne stanice i izlazne stanice".

skijalište Cmiljača
Marković kazao da je zadovoljan do sada urađenim(Foto: gov.me)

"Realizujemo naš plan razvoja kada je u pitanju Cmiljača i Bijelo Polje u cjelini. Ukupna vrijednost projekta je 23 miliona eura, 17 miliona zaključenih ugovora, 10 miliona realizovanih ugovora. Cmiljača, Žarski, Kolašin 1600 će vjerujem 2021. godine biti značajan zamajac ne samo zimskoj i ukupnoj turističkoj privredi nego cijeloj crnogorskoj ekonomiji", rekao je Marković na Cmiljači.

Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a dužina je gotovo 1,4 km.

Iz Vlade navode da je jedan od zahtjevnijih segmenata projekta izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka – Latinska kosa – Jasikovac – Cmiljača, ukupne dužine oko 16 km, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimkog turizma.

Dodaju da se istovremeno za konstrukcijom žičare i pristupnog puta radi i elektroenergetska infrastruktura za potrebe napajanja budućeg turističkog kompleksa.

"Pored ski centra na Cmiljači u ovkiru komleksa zimskih centara na Bjelasici radi se i na turističkom centru na lokaciji Žarski katun u opštini Mojkovac. Ove godine je otvorena žičara-šestosjed u Ski centru Kolašin 1600", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: