Đukanović: Crnoj Gori potrebni kredibilni investitori

Predsjednik države priredio radni ručak za grupu biznismena iz Južne Amerike, potomaka crnogorskih iseljenika, koji borave u posjeti Crnoj Gori
3702 pregleda 13 komentar(a)
Potrebni kredibilni investitori: Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Potrebni kredibilni investitori: Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crnoj Gori, članici NATO-a i lideru u evropskim integracijama, potrebni su kredibilni investitori koji će je obogatiti znanjem i novim standardima, kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, priredio radni ručak za grupu biznismena iz Južne Amerike, potomaka crnogorskih iseljenika, koji borave u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je istakao da je zadovoljan interesovanjem biznis zajednice, na čelu sa jednim od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federikom Tomaševićem, koji je uradio mnogo na animiranju članova crnogorske zajednice za potencijalna ulaganja u Crnu Goru.

„Iako se ne odričemo tradicije, posvećeno radimo na evropeizaciji crnogorskog društva i podizanju kvaliteta života građana, u cilju vraćanja Crne Gore njenoj evropskoj kući“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su Crnoj Gori, koja je članica NATO-a i lider u evropskim integracijama, potrebni kredibilni investitori koji će je obogatiti znanjem i novim standardima.

Đukanović je rekao da je interes države da sačuva komunikaciju sa svojim iseljeništvom i da oni Crnu Goru osjećaju svojom kućom u koju će često i rado dolaziti.

Tomašević, koji je vlasnik najveće banke u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, zahvalio je Đukanoviću za obnovljeni kontakt sa dijasporom.

On je ocijenio da je ovu posjeta značajna jer se, kako je naveo, vraćaju zemlji đedova i prađedova, koja je danas neuporedivo bolja nego što je bila.

Tomašević je kazao da posebno raduje razvoj Crne Gore, koji je, smatra on, brži i u odnosu na neke evropske države.

On je istakao da ima i emotivni motiv da ulaže u zemlju koja je u mnogim aspektima, prije svega finansijskom i preduzetničkom, naprednija od onih iz kojih dolaze.

Poznati vlasnik lanca hotela iz Paragvaja Branko Vučković ocijenio je da je Crna Gora bila sakriveni biser o kojem se nije mnogo znalo i koja pored izuzetne prirode ima i sposobne ljude koji je mogu učiniti najprestižnijoim destinacijom.

On je kazao da je impresioniran postignućima Crne Gore, koja je ponosno i dostojanstveno stala na noge prebrodivši sve krize koje su je potresale i obavezao se da će raditi na kulturnom povezivanju i snaženju turizma.

Ugledni bankar i ragbi trener Arijel Radović prepoznao je značajne potencijale za ulaganja u razvoj tog sporta i druge biznis potencijale.

Marta Martinović, potomak revolucionara Krsta Martinovića iz Bajica, sa zavidnim iskustvom u Nacionalnoj komisiji za nuklearnu energiju Brazila, posebno je zainteresovana za saradnju u oblasti industrije.

U grupi biznismena koji su posjetili Crnu Goru nakon prošlogodišnjeg boravka Đukanovića u Južnoj Americi bili su i hotelijer i suvlasnik jedne od najvećih kompanija u regionu za organizaciju koncerata i događaja Matijas Pejušković, arhitekta Guillermo Radović, vlasnica hotela Mery Cosulich, vlasnik velike producentske kuće Marko Pejušković i ugledni građevinar Federico Larruy ( Popović).

Bonus video: