njemačko-crnogorski konzorcijum ponudio investiciju od 100 miliona eura

Njemci se jedini javili za VE "Brajići" (INFOGRAFIKA)

“Vijesti” objavljuju šta nudi konzorcijum koji čine njemački WPD AG i povezano preduzeće Vjetrolektrana “Budva”, koji se godinama interesuju za gradnju VE
2413 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: WPD
Ilustracija, Foto: WPD
Ažurirano: 16.10.2019. 15:43h

Konzorcijum njemačke kompanije WPD AG i preduzeća Vjetrolektrana  “Budva” jedini je ponuđač za gradnju vjetroelektrane (VE) “Brajići”,  saznaju “Vijesti”.

Tendersku dokumentaciju za gradnju VE na državnom  zemljištu u opštinama Budva i Bar otkupilo je pet kompanija, među  kojima su konzorcijum koji se prijavio na tender zatvoren 11. oktobra,  dvije kompanije iz Finske i po jedna iz Belgije i Kine.

Prema  informacijama “Vijesti”, njemačko-crnogorski konzorcijum je ponudio  investiciju od 100 miliona eura za gradnju VE snage 100,8 megavata (MW),  a za zakup 220.770 kvadratnih metara državnog zemljišta nude 2,5 eura  po kvadratu (godišnje skoro 552 hiljade). Tenderom je tražena minimalna  cijena godišnjeg zakupa od pet centi po kvadratu. Vlada državno  zemljište izdaje na 30 godina. Očekuje se podatak o planiranoj  proizvodnji električne energije. Ponudom je predviđeno i učešće domaćih  kompanija sa 21,6 miliona eura.

Tenderska komisija ima rok do 45 dana, odnosno do kraja novembra da provjeri da li ponuđač ispunjava sve uslove.

U  Ministarstvu ekonomije su nedavno objasnili će se ovaj projekat  realizovati po tržišnim principima, što bi značilo da nema finansijskih  podsticaja države za garantovanu otkupnu cijenu.

Njemački WPD AG ima  iskustva u realizaciji projekata ovog tipa u velikom broju zemalja, sa  portfoliom instalisane snage od 4.400 megavata (MW).

Za VE “Brajići”  godinama se interesuju njemački WPD i Vjetroelektrana “Budva”, firma  registrovana u Podgorici. Prema Centralnom registru privrednih  subjekata, većinski vlasnik preduzeća VE “Budva” je njemački WPD Europe,  a 20 odsto posjeduje Golub Senić. Njemački investitor  je prije tendera obavijestio Vladu o namjeri da ulaže u projekat. VE  “Budva” je imala dozvolu za mjerenja i istraživanja potencijala vjetra  na lokacijama na teritoriji opštine Budva, a procijenjen je energetski  potencijal dovoljan za VE snage veće od 70 megavata.

Prema podacima  sa sajta, grupa WPD razvija projekte i upravlja vjetroelektranama na  kopnu i u obalnom području, kao i solarnim parkovima, u Nemačkoj,  Evropi, Aziji i na američkom kontinentu. Navode da su osnovani kao  kompanija sa dva čovjeka u Bremenu 1996. godine te da je WPD rastao sa  vjetroindustrijom, da njihovih 2.200 zaposlenih rade u 21 zemlji, kao i  da se mogu osloniti na iskustvo stečeno u postavljanju 2.200 turbina  snage 4.450 MW. Uslov tendera je bio da imaju iskustvo u oblasti  realizacije projekata izgradnje vjetroelektrana kumulativne instalisane  snage od 500 MW ili više, iskustvo najmanje jedne instalisane snage 50  MW ili veće, da im je prosječni godišnji bruto prihod veći od 100  miliona eura za posljednje tri poslovne godine…

WPD
Ilustracija(Foto: WPD)

Vjetropark koji  zasada jedini u Crnoj Gori proizvodi struju je VE “Krnovo” snage 72  megavata. Ima 26 vjetrogeneratora, a procjenjivana godišnja proizvodnja  je oko 200 gigavat-sati. Završen je i probni rad VE na Možuri kod  Ulcinja i očekuje se da počne komercijalna upotreba. Ugovorena je VE  snage do 46 MW, koju čini 23 vjetrogeneratora. Planirana je i gradnja VE  “Gvozd” snage 50 MW, što je druga faza VE “Krnovo”, a projekat od 58  miliona razvijala bi Elektroprivreda Crne Gore i austrijski Ivicom.  Očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 GWh.

Preporučujemo za Vas