Većina samo pokrije trošak

Posao stečajnog upravnika je veoma složen, komplikovan i odgovoran i jedini posao, kako napominju iz KSU, u kojem kao odgovorna lica za štetu odgovaraju svojom imovinom
85 pregleda 0 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.03.2018. 19:14h

Komora stečajnih upravnika Crne Gore (KSU) je povodom teksta „Masne naknade i tokom radnog vremena za državu” saopštila da “nije bio dovoljno precizan i da se može pogrešno zaključiti da stečajni upravnici koji su na spisku, enormno zarađuju“.

„Istina je da nagrada i naknada troškova stečajnom upravniku za većinu stečajnih postupaka skoro da jedva pokriva troškove stečajnog postupka. Ono što dajemo za pravo je da stečajni postupak mora biti javan, te da se zarade i troškovi ne mogu prikrivati, te da mi iz Komore upravo potenciramo princip javnosti. Da li neko ima pravo kao zaposleni u javnom sektoru da se bavi poslovima stečajnog upravnika ili ne, nije naše da odlučujemo, već o tome treba da odlučuje sud i starješina organa u kojem je stečajni upravnik zaposlen“, naveli su iz KSU.

Posao stečajnog upravnika je veoma složen, komplikovan i odgovoran i jedini posao, kako napominju iz KSU, u kojem kao odgovorna lica za štetu odgovaraju svojom imovinom.

Oni su naveli da je visina naknade troškova i nagrade stečajnom upravniku određena zakonom. Stečajnog upravnika sada bira stečajni sudija, zbog čega su Privrednom sudu i Ministarstvu pravde predložili uvođenja pravila za izbor upravnika.

Bonus video: