Svilanović: Regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu kroz Berlinski proces dobila novi podsticaj

On je rekao da do predstojećeg samita Zapadnog Balkana u julu u Londonu, ta organizacija planira da predstavi nacrt sporazuma o automatskom priznavanju stručnih kvalifikacija u sektoru građevinarstva i zdravstva, kako bi se omogućio nesmetan rad u svim zemljama regiona
65 pregleda 0 komentar(a)
Kopaonik biznis forum, Foto: RCC
Kopaonik biznis forum, Foto: RCC
Ažurirano: 05.03.2018. 18:42h

Regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu dobila je kroz Berlinski proces novi podsticaj da se zajednički prevaziđu glavni ekonomski izazovi i odgovori na zahtjeve evropskog i svjetskog tržišta, saopštio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Goran Svilanović.

On je, na Kopaonik biznis forumu, kazao da je cilj višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), kojeg je pripremio RCC, da se na odgovarajući način riješe brojni izazovi sa kojima se region suočava.

„Njegovo sprovođenje već je počelo u oblasti investicija, digitalne agende i mobilnosti visokoobrazovane i kvalificirane radne snage, dok segment posvećen trgovini predvode partneri iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA)“, rekao je Svilanović.

On je dodao da do predstojećeg samita Zapadnog Balkana u julu u Londonu, ta organizacija planira da predstavi nacrt sporazuma o automatskom priznavanju stručnih kvalifikacija u sektoru građevinarstva i zdravstva, kako bi se omogućio nesmetan rad u svim zemljama regiona.

Iz RCC-a su saopštili da je u toku sprovođenje MAP-a za Regionalni ekonomski prostor u dijelu koji se odnosi na cijene rominga, gdje Savjet treba da predstavi predlog smanjenja troškova rominga zbog olakšavanja komunikacije.

Radi se i na planovima zajedničke promocije investicionih potencijala regiona stranim investitorima, kao i na planu reformi za usklađivanje i unaprijeđivanje politika ulaganja.

Kopaonik biznis forum, koji organiziraju Savez ekonomista i Udruženje korporativnih direktora Srbije, održava se prve sedmice marta u kongresnom centru na Kopaoniku.

Forum okuplja preko 1,2 hiljade učesnika, među kojima su ugledni profesori, vladini službenici, članovi diplomatskog kora, poslovni ljudi, domaći i strani investitori, kao i predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija.

Bonus video: