SPORNI IZUZECI U ZAKONU

USS: Nedjelja mora biti neradni dan za sve

Prema ovom zakonu prva neradna nedjelja u trgovinama je 20. oktobar
8248 pregleda 18 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Zoran Đurić
Sa konferencije, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.10.2019. 19:07h

Unija slobodnih sindikata pozvala je poslodavce iz oblasti trgovine da poštuju smisao novog Zakona o unutrašnjoj trgovini i da ne rade nedjeljom a ne da kroz sporno definisane izuzetke tjeraju radnike da rade ili da im produžavaju radno vrijeme subotom do 24 sata.

Prema ovom zakonu prva neradna nedjelja u trgovinama je 20. oktobar.

Iz ove organizacije navode da su angažovali članove koji će pratiti poslodavce iz ove oblasti i svaku nepravilnost prijavljivati nadležnoj inspekciji.

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković kazao je da su izuzeci u zakonu neprecizno i preopširno navedeni zbog čega traže da se interveniše na ovom članu zakona.

"Kada je rađen zakon bio je dogovor da se izuzeci definišu podzakonskim aktom nakon dogovora svih socijalnih partnera. Međutim, oni su izuzetke naveli u Zakonu bez prethodnog dogovora. Podsjećam da je Zakonom o radu definisano da je nedjelja dan obaveznog odmora za sve kojima priroda posla ne zahtjeva neprekidan rad. Mi od 2009. godine vodimo kampanju da nedjelja bude neradni dan za sve. Vlada je ove godine na predlog odbora trgovine Privredne komore prihvatila da izmjeni zakon kojim bi neradna nedjelja bila samo za trgovine. U većini zemalja EU, pa i one koje su turističke destinacije, nedjeljom ne radi ništa, ni trgovini, ni restorani niti druge usluge", kazao je Keković navodeći da tome treba da teži i Crna Gora.

On je podsjetio da je prije šest godina izmjenjen zakon o državnim praznicima kojim je definisanio da su svi oni neradni a da oni kojima posao zahtjeva neprekidan rad moraju tražiti posebnu dozvolu od Ministarstva ekonomije, u skladu sa podzakonskim aktima koje će Ministarstvo donijeti za 60 dana.

"Prošlo je šest godina ta podzakonska akta nijesu donijeta. Godinama upozoravama da to znači da svi koji rade za praznike krše zakon, ali se inspekcije proglašavaju nenadležnim zbog toga što nijesu donijeti podzakonski akti", kazao je Keković.

On je kao primjer zloupotrebe izuzetaka naveo slučaj tržnog centra Delta, koji je najavio da će nedjeljom parking biti pesplatan kao i da će u njemu raditi restorani, apoteke, kozmetičarske radnje, cvjećare, banke,... što je, prema njegovom mišljenju, suprotno smislu zakona. Sporan je, kako je kazao, i pokušaj da se male trgovine robe široke potrošnje predstave kao kisci za štampu da bi mogli raditi nedjeljom.

Predsjednica Sindikata trgovine pri USS Vesna Milonjić Aleksić navela je slučaj da su neki trgovci najavili da će subotom raditi do 24 sata, nazivajući to obesmišljavanjem zakona i gaženjem prava radnika.

"Naši aktivisti biće kod tih trgovina da provjere da li imaju odobrenje za rad nakon 22 časa, koliko predviđa zakon, kao i da li će radnici unutar tih objekata ostati i sekundu nakon ponoći jer je to već nedjelja. Kada se završi trgovina radnici moraju ostati da završe svoje druge poslove kao što su predaja računa, sređivanje radnog mjesta i drugo, što znači da prije jedan sat iza ponoći neće doći svojim kućama. Smatramo da je to nehumano, naručito zbog toga što dvije trećine zaposlenih u trgovinama čine mlade žene koje imaju i svoj život i porodične obaveze", kazala je Milonjić Aleksić.

Keković je podsjetio da Zakon predviđa da radno vrijeme traje od 6 do 22 časa i da se može produžiti samo uz posebnu dozvolu lokalne samouprave.

Preporučujemo za Vas