Ivan Vučinović na čelu sindikata "Pomorskog saobraćaja"

"Pomorski saobraćaj" danas u potpunosti kontrolišu podgorički biznismeni, braća Dejan i Dušan Ban, bliski predsjendiku DPS-a Milu Đukanoviću, te njihov poslovni partner Željko Mihailović
2468 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva
Ilustracija, Foto: Arhiva

U preduzeću "Pomorski saobraćaj" Kamenari, prvi put nakon njegove privatizacije 2004. godine, formiran je nezavisni sindikat zaposlenih.

"Informišemo javnost da je zbog nezadovoljstva i kršenja prava zaposlenih iz radnog odnosa u Pomorskom saobraćaju DOO, formiran Nezavisni sindikat a sve sa ciljem da se prava zaposlenih poštuju u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom. Na sjednici sindikata koja je održana 7. oktobra u Herceg Novom, donešena je Odluka o osnivanju sindikata, a na mjesto predsjednika sindikata jednoglasno je izabran Ivan Vučinović iz reda zaposlenih", saopštili su danas iz novoformiranog sindikata.

Po odluci Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore, firma “Pomorski saobraćaj”, firma koja ima monopol na jedinoj trajektnoj lini u državi preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, a čiji je većinski vlasnik tada bila država, odnosno Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, privatizovana je bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi. Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004., sa firmom “Pro House” iz Podgorice u vlasništvu Dušana Bana, a koja je dobar dio svojih obaveza prema državi u ovoj transakciji, platila obveznicama stare devizne štednje.

"Pomorski saobraćaj" danas u potpunosti kontrolišu podgorički biznismeni, braća Dejan i Dušan Ban, bliski predsjendiku DPS-a Milu Đukanoviću, te njihov poslovni partner Željko Mihailović.

Radnici „Pomor skog saobraćaja“ u posljednjje vrijeme se sve češće žale na uslove rada u toj firmi, niske plate koje im kažu, nisu povećavane još od 2008., kao i za navodno neprimjeren i despotski odnos prema njima od strarane izvršnog direktora Dejana Bana. Sve veći broj starih radnika, posebno članova posada trajekata, napušta tu firmu i prelazi da radi za druge poslodavce, a petanest bivših i sadašnjih radnika Pomorskog saobraćaja tužilo je pred Osnovnim sudom u Herceg Novom tu kompaniju, smatrajući da ih je godinama uskraćivala za neisplaćene nadoknade za minuli rad, regres i topli obrok.

Iz novofornirane radničke asocijacije Pomorskog saobraćaja danas su medijima saopštili da je Sindikat “pokušao da o svom formiranju zvanično obavijesti menadžment Društva, ali taj dopis nije primilo ovlašćeno lice na arhivu Društvasa obrazloženjem da o tome mora dobiti odobrenje od generalnog direktora Dejana Bana“.

“Imajući to u vidu, Nezavisni sindikat Pomorskog saobraćaja Herceg Novi, je dopis o formiranju uputio na zvaničnu email adresu Društva i očekuje da će u narednom periodu biti uspostavljen socijalni dijalog izmedju poslodavca i Nezavisnog sindikata kao predstavnika zaposlenih.”- zaključuje se u saoptenju.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” menadžment Pomorskog saobraćaja danas je iznenada i bez obrazloženja predsjednika Sindikata Ivana Vučinovića sa njegovih redovnih radnih dužnosti u toj kompaniji, poslao na “slobodne dane”.

Bonus video: