Antikorupcijska agencija Kine sumnjičila Blažove partnere za mito

Šta su u Kini objavljivali o majci kompaniji, vlasnici firme koja se javila za ekološku rekonstrukciju TE u Pljevljima, u čijem konzorcijumu su Blažo Đukanović i Bemax
8227 pregleda 6 komentar(a)
Ekološka rekonstrukcija TE je važna i zbog toplifikacije Pljevalja, Foto: Privatna arhiva
Ekološka rekonstrukcija TE je važna i zbog toplifikacije Pljevalja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.10.2019. 08:26h

Glavna kineska antikorupcijska agencija javno je kritikovala šest velikih državnih preduzeća nakon što su inspekcije otkrile korupciju i sankcionisale kršenje propisa, objavila je državna novinska agencija Sinhua sredinom juna 2015. godine, a među tim kompanijama bila je i “Dongfang Electric Corporation” iz Čengdua, glavnog grada provincije Sečuan u Kini.

Ta kompanija je, prema zvaničnim podacima iz registra u koji su “Vijesti” imale uvid, krajnji vlasnik firme “Dongfang Electric International Corporation”, koja je nosilac konzorcijuma u kojem su još BB Solar Blaža Đukanovića (sin predsjednika Crne Gore), Bemax i firma Permonte. Oni su ponudili 54.427.700 eura za izvođenje radova za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane u Pljevljaima, neznatno niže od cijene iz tendera Elektroprivrede (EPCG).

“Neki čelnici kompanije ‘Dongfang Electric Corporation’, uglavnom oni zaduženi za nabavku materijala, primali su mito od dobavljača”, objavila je kineska državna agencija Sinhua 17. juna 2015, a prenio portal Global Times.

Iz registra kompanija D&B Hooversa
Iz registra kompanija D&B Hooversa(Foto: Privatna arhiva)

Sjedište obje firme je, prema podacima iz registra “D&B Hoovers”, u kineskom gradu Čengdu.

Podaci “Vijesti” o dvije povezane firme su dobijeni iz globalnog privatnog registra svjetskih kompanija D&B Hoovers, u čijem je registru oko 120 miliona kompanija širom svijeta. Podaci o firmi D&B Hoovers mogu se naći na sajtu američke agencije “Bloomberg”. Njegov vlasnik je poznata američka konsultanska i bonitetska (ocjenjuje kreditne rejtinge) kompanija “Dun&Bradstreet”. Centralna komisija za disciplinsku inspekciju Komunističke partije Kine (CCDI) javno su kritikovali kompanije: “China National Nuclear Corporation”, “China Nuclear Engineering Corporation”, “Dongfang Electric Corporation”, “China Electronics Technology Group Corporation”, “China Electronics Corporation” i “China General Technology Group”.

„Svih šest preduzeća ima rupe u upravljanju što vodi gubitku državne imovine, posebno u inostranstvu“, saopštila je CCDI. Sinhua je objavila tada da su “trgovačko podmićivanje i nepotizam, takođe, često viđeni”.

CCDI je počeo disciplinsku inspekciju u 26 državnih preduzeća u martu 2015, fokusirajući se na nacionalne energetske i komunikacione divove. Komisija je počela objavljivati rezultate inspekcija u junu 2015. godine.

“Dongfang Electric International Corporation”, kompanija zainteresovana za ekološku sanaciju TE, ima i strateški ugovor o saradnji sa ruskom državnom energetskom kompanijom “RAO” koja se ranije interesovala za privatizaciju Termoelektrane Pljevlja. Na sajtu te kompanije se navodi da je jedna od vodećih kineskih državnih kompanija za energetiku i energetske tehnologije, da njeni pogoni čine jednu trećinu ukupne kineske proizvodnje u termoelektranama, kao i 40 odsto proizvodnje u hidroelektranama. “Kao aktivni svetski energetski izvođač, ‘DEC Ltd’. je uradio više od 100 projekata širom svijeta u oblasti toplotne energije, hidroelektrane, zaštite životne sredine i drugih, a uvršten je u listu najboljih kineskih izvođača radova i ENR Top 225 međunarodnih ugovora”, navedeno je na sajtu ove kompanije. Ekološka rekonstrukcija TE je važna i zbog toplifikacije Pljevalja, a prvi prigovori na tender stigli su od dva konkurenta kinesko-crnogorskog konzorcijuma. Jedna od važnijih primjedbi je da se provjeri jesu li svi dobavljači ispunili tehničke uslove propisane tenderskom dokumentacijom zbog razlike u cijeni. Razlika u ponuđenoj cijeni je i do 43 miliona eura.

Ponudu od 72.539.500 eura sa PDV-om poslao je njemačko-slovenački konzorcijum “Hamon-Rudis”, a najskuplju ponudu dostavila je kineska grupacija “Shangai Electric” iz Šangaja i ona iznosi 97.922.683 eura.

Amerikanci o koruptivnim isplatama

Američko Ministarstvo pravde je 2012. godine objavilo da su rukovodioci u kalifornijskoj kompaniji “Control Components”, Inc. (CCI), bračni par, Stuart i Hong Carson, priznali koruptivne isplate u Kini i brojnim drugim zemljama. Prvi put su ih pominjali 2009. U obavještenju medijima ukazano je da su Stuart i Hong Carson uzrokovali da CCI plati otprilike 5,3 miliona dolara stranim rukovodiocima u devet državnih prduzeća, uključujući šest kineskih: “Jiangsu Nuclear Power Corporation”, “Guohua Electric Power”, “China Petroleum Materials” i “Corporation Corporation”, “PetroChina”, “Dongfang Electric Corporation” i “China National Offshore Oil Corporation”.

Prema objavljenom, Stuart i Hong Carson poslali su mejl kojim su odobrili koruptivna plaćanja i tako obezbijedili poslove za kalifornijsku firmu CCI.

U julu 2009. godine CCI se izjasnio krivim za kršenje antikorupcijskih propisa. CCI je priznao da je od 1998. do 2007. izvršio koruptivne isplate stranim rukovodiocima u otprilike 36 zemalja, uključujući Kinu. Kompanija je, na kraju, platila 18,2 miliona dolara kazne.

Stuart Carson je osuđen na četiri mjeseca zatvora i naloženo mu je plaćanje 20.000 dolara kazne. Njegova supruga Hong Rose osuđena je na šest mjeseci kućnog zatvora, novčanu kaznu od 20. 000 dolara i 200 sati društveno-korisnog rada.

Bonus video: