SKUPŠTINA CRNE GORE

Prihvaćena rasprava o predlogu SDP-a za smanjenje akciza na gorivo

SDP predlogom traži da se akciza na gorivo smanji za 15 odsto, jer je, kako navode, Vlada u protekle dvije godine kroz povećanje akciza i PDV, povećala cijene goriva za čak 13 centi
1178 pregleda 2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore prihvatila je danas da uvrsti u dnevni red tekuće sjednice Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), saopšteno je iz te partije.

SDP tim predlogom traži da se akciza na gorivo smanji za 15 odsto, jer je, kako navode, Vlada u protekle dvije godine kroz povećanje akciza i PDV, povećala cijene goriva za čak 13 centi.

"Danas u cijeni litra benzina od 1.34 eura, akciza isnosi 55 centi, PDV 23, do je samo gorivo 56 centi, što znači da porezi i akciza iznose 78 centa, gorivo 56 centi, dok u cijeni litra dizela od 1.21 eura, akciza iznosi 44 centa, PDV 21, dakle porezi i akciza su 65 centi, a gorivo 56 centi", kazali su iz SDP-a.

Zbog povećanja cijene goriva od 13 centi smo, dodaju, imali znatno povećanje stope inflacije, "koja je, uz stagniranje plata, dovela do toga da su građani imali za 2.8 odsto manje prihode u protekloj godini". Cilj predloga je, ističu iz SDP-a, da se akcize vrate na nivo od prije 2017. godine.

"Ovo posebno zato što je je cijena goriva 'ugrađena' u skoro svaku robu ili uslugu koju građani kupuju ili koriste, od prevoza do prehrambenih proizvoda, i zbog toga SDP predlaže da se smanji iznos akciza za 15 odsto, zato što danas procentualni iznos akciza i poreza u cijeni goriva iznosi od 54 odsto do 58.2 odsto", navode iz SDP-a.

Podršku za uvrštavanje u dnevni red za raspravu u Skupšini, dodaju, danas nijesu dobili "ostali reformski ekonomsko-socijalnih zakoni" koje predlaže ta partija.

"Tako je vladajuća većina odbila da raspravlja o zakonima kojima bi se smanjile stope opterećenja na bruto zarade, ukinuo krizni porez i smanjila stopa PDV na električnu energiju. Takođe, nije prihvaćena ni rasprava o povećanju iznosa minimalne zarade, koja je najniža u regionu, niti diskusija o predlogu da se nabave stacionarni radarski sistemi kojima bi se povećala bezbjednost svih učesnika u saobraćaju", navode iz SDP-a.

Ta partije će, poručuju i dalje nastaviti sa borbom da se kroz paket ekonomsko-socijalnih zakona značajno unaprijedi standard i kvalitet života svih građana Crne Gore.